• dewdew
    Nem az 1-5 W-os standby a lényeg, hanem az, hogy ebből mennyi van a háztartásban.
    Én fogyasztásmérővel megmértem minden eszköz rendes és standby fogyasztását. Ez utóbbi az összes eszközre 55W-ot jelent.

Ha osztok szorzok, akkor ez bizony 19.000 Ft évente!!! És ez azt jelenti, hogy nem használtam semmit, csak készenléti állapotban vannak.

Vannak eszközök, amiket nem kapcsolok teljesen ki, de pl a számítógépet + monitort + modemet + wifit egy kapcsolós elosztóval mindig lelövöm. Ezek együttesen 20 W-ot fogyasztanának készenléti üzemmódban.

Van egy régi hifim, az is elkért 10 W-ot, amíg rá nem szoktam arra, hogy csak akkor van bedugva, ha szól.

A hagyományos izzóimat lecseréltem energiatakarékos kompakt fénycsövesekre. Ebből sem a 200 Ft-os olcsó kínait kell megvenni, mert annak kicsi a fénye és vibrál, de egy márkás gyártó 1.000 Ft körüli terméke már kinőtte a kompakt csövek gyermekbetegségeit. A színhőmérséklet is rendben, a fogyasztás meg az ötöde a rendes izzónak.

Megéri-e? Számoljunk. Egy db 100 W-os izzó fogyasztása napi 3 óra világítással számolva havi 360 Ft. Egy 20 W-os kompakt fénycső 72 Ft.
    Ha drágát veszel, akkor is bejön az ára 3 hónap alatt.