• Martinez01
    #31
    A Piszkos munkák (Dirty Jobs) a Discovery Channel által sugárzott, kétszeres Emmy-díjjelölt sorozat. A műsorvezető, Mike Rowe próbálja ki magát nehéz, furcsa, gusztustalan és mocskos munkákban. Az USA-ban bemutatott műsor hívta életre az európai változatot, Piszkos munkák Peter Schmeichellel címen. 2007-től Ausztráliában is adnak egy hasonló tartalmú műsort. Magyarországon a műsort a Discovery Channel vetíti 2007 júliusától.

    A műsorvezető

    Mike Rowe 1962. március 18-án született a marylandi Baltimore-ban, Michael Gregory Rowe néven. A Piszkos munkák mellett jelentős narrátori tevékenységet is folytat. Elmondása szerint akkor kezdett érdeklődni a narráció és az írás iránt, amikor cserkész korában a Marylandi Vakok Iskolájában (Maryland School for the Blind) olvasott fel a tanulók számára.

    Középiskolai tanulmányait a baltimore-i Overlea High School-ban végezte, ahol megmutatkozott színészi és énekesi tehetsége. Érettségi után az Essex Community College-ban folytatta tanulmányait, közben egy neves kórusban énekelt (Chorus of the Chesapeake). Diplomáját a Towsoni Egyetemen szerezte. Az 1990-es évek elején a Balrtimore-i Operában énekelt és a QVC televíziós értékesítő műsorban is dolgozott. Ezután több helyi, San Franciscó-i műsor házigazdája volt.

    2001 és 2005 között a San Franciscó-i helyi adónál (KPIX-TV ) egyik műsorában (Evening Magazine) dolgozott amikor a produkciós menedzser felkérte, hogy csináljon egy olyan műsort, ami sok nézőt fog vonzani.

    Így készült el a Somebody's Gotta Do It című műsor, amelyben sok más mellett bemutatták, hogy mit is csinál egy tehenek megtermékenyítésével foglalkozó ember. Az illető egy pap volt, aki hétvégeken az igét hirdette, hétközben azonban tehenek megtermékenyítésével foglalkozott. A kívánt célt elérték, felkeltették a nézők figyelmét. Ezt a részt külde el 2001-ben Rowe a Discovery Channelnek.[2]

    A műsorvezető elmondása szerint a műsorral tisztelegni szeretett volna édesapjának és nagyapjának, olymódon hogy olyan munkákat mutat be, amik kevésbé ismertek és elismertek.

    A Discovery Channel számára először 2004-ben, az Egypt Week Live! című műsorában dolgozott, melyben Ő volt a házigazda. A műsorban Zahi Hawass egyiptológus segédletével fedezték fel Egyiptom sírjait az Arany múmiák völgyében (Valley of the Golden Mummies). 2007-től A Ford és egy Baltimorei gyógyszertár számára készített reklámokban is szerepel.

    A Piszkos Munkákról

    Rowe a műsorban a munkák bemutatása során egy tapasztalt szakember felügyelete alatt próbálja ki az adott tevékenységet, amelyek a címben foglaltak melett nemcsak koszos, de gyakran veszélyes is. A mocsokból gyakran jut a műsor stábjának is, Doug Glovernek, Troy Paffnak, Chris Whitenecknek (mindhármukat jelölték Emmy-díjra az Öszvéres favágó című részben végzett munkájukért) és Dave Barskynak, a műsör producerének. A műsor alaphangulata humoros, a műsörvezető gyakran csinál viccet magából és a munkából, vigyázva arra, hogy a szakmában dolgozókat ne sértse meg.

    Mike Rowe vagyok és ez a munkám. Lássuk azokat, akik a legnagyobb kosztól sem riadnak vissza, becsületes kemény munkát végző nők és férfiak. Munkájukkal a civilizált életet teszik lehetővé számunkra. Készüljünk fel, hogy mocskosak leszünk.

    Epizódok

    2006 júliusában 2 különleges rész készült a Discovery Cápa-hét jegyében. A két epizód a Dirty Jobs That Bite" és a "Dirty Jobs That Bite Harder" címeket kapták. Olyan munkákat mutattak be, ami az állatokhoz kapcsolódik, például cápabiztos ruházat tesztelő, és cápariasztó tesztelő.

    2006 augusztusában vetítették le a Piszkos munkák 100. munkáját az USA-ban. A két órás kiadás Mike Rowe az Amerikai Hadseregnél (U.S. Army's 187th Ordnance Battalion, Fort Jacksonban) eltöltött egy napját mutatta be. Ez a rész a bakik mellett tartalmazott egy "Rólam" részt is, amiben a stáb mutatkozott be. A rész végén Rowe egy gitáron és Barsky egy bendzsó játszva ad el egy dalt az addig elvégzett 100 munka legjaváról. A 150. munkát tartalmazó 2 órás epizódban válogattak az elvégzett 150 munkából, valamint fényképeket is megmuttak arról a találkozóról, amit San Franciscóban rendeztek és ahova hivatalos volt minden a műsorban szereplő "piszkos munkás".

    Stephen Paternite, magát preparátor művésznek nevezővel készített negyedórás rész (Too Gross for Discovery) sugárzására nem volt hajlandó a csatorna, mondván túl morbid. Paternite az utakon elgázolt állatokat gyűjti össze nyúzza meg és művészinek nevezett pózokban és helyzetekben tömi ki (macska testére egy játékbaba fejét és fordítva, pulykát teknőssel "keresztez"). A leforgatott részben egy mosómedve kikészítését mutatják be. A videó elérhető a Youtube-on és Paternite [3] személyes honlapján is.

    Rowe elmondása szerint nem ez volt az egyetlen rész amit kivágtak. Azt a részt sem mutatták be, ahol azok munkáját próbálták ki, akik az emberi test elbomlását vizsgálják természetes körülmények között. A munka lényege, hogy különböző helyzetekben - elzárt területeken - hagyják maguktól bomlani a hullákat, amiket tanulmányoznak, hogy az így szerzett információkat felhasználják a tudományok területén (pl. kriminológia).

    2006-ban Rowe orvosnál volt ezért a két producer, Craig Piligian és Eddie Barbini próbálták ki magukat piszkos munkákban. A rész Mike szabadnapja (Mike's Day Off) címet kapta, azonban nem adták le az USA-ban, csak a DVD kiadáson volt elérhető. Más országokban mint például Ausztráliában, a helyi Discovery Channel leadta.

    Főcím

    A műsor eredeti főcíme a Faith No More We Care A Lot című száma volt, aminek a refrénje az "Oh, it's a dirty job but someone's gotta do it" (Piszkos munka de valakinek muszáj megcsinálnia). Később azonban szerzői jogok miatt lecserélték és a korábbi epizódok főcímét is megváltoztatták. Annak ellenére, hogy a helyzetet hivatalos nyilatkozatban nem tisztázták a főcím a későbbiekben is az eredeti maradt és a DVD-n megjelentek elején is ez hallható.