• shabba
    #5
    A Bobcatről meg a Bulldozerről már tavaly nyáron is lehetett olvasni szép színes prezentációkat, nincs ebben olyan sok újdonság. Aztán a tavaly decemberi prezentációban már sehol nem voltak a K11-en alapuló Bobcat és Bulldozer Fusion termékek, ahogy az idén tavasziakban sem. Viszont a Bobcat nem várható csak valamikor 2010 vége, 2011 eleje felé, az meg még nagyon odébb van. Addigra az Atom már a 3. generációjánál fog tartani.

    Véleményem szerint ez a termék egy Bobcat light lesz, alaposan megkurtítva az előzetes elképzeléseket, annak érdekében hogy minél előbb piacra kerülhessen. Hasonló már történt a Fusion termékkel, amit tavaly nyáron még 2009 nyarára prognosztizáltak, aztán szépen lassan 2010/11 felé csúcsott tovább. A jővő nyáron érkező Swift egy ugyanilyen Fusion light megvalósítás. Az eredeti elképzelésekből nem sok maradt, feláldozták annak érdekében hogy minél korábban legyen valami termékük az Intel rivális termékével szemben.

    Véleményem szerint ez a Bobcat light hasonló megfontolások alapján születik majd. A specifikációk alapján én úgy 2009 végére tippelném a megjelenést. Jó esetben bevárják a 45nm HKGM-es gyártástechnológia variánsát, az alacsonyabb fogyasztás érdekében, az pedig jővő év vége felé lesz majd.

    Épp ezért ezt a terméket nincs sok értelme a jelenleg már kapható Atommal összevetni. Ez a termék minimum a következő Atom generáció ellenfele lesz, azzal szemben kell jól teljesítenie. A következő Atom generáció 2009 vége felé pedig már egy System on Chip lesz. Vagyis egyetlen 45nm-es lapkán foglal majd helyet a cpu, a chipset, a memória vezérlő, a grafikus egység, video decoder, encore, stb. Épp ezért a külső, nagyobb fogyasztású chipset problematikája, addig már sehol nem lesz, mivel nem is lesz külső chipset.