• kvp
    #16
    "Az 1936-os Berlini Olimpiát a németek színesben rögzítették és állítólag közvetítették is kísérletileg. (Kérdezem: akkor már volt TV?, vagy mi a tosznak közvetítették? Mi volt a vevő egység?)"

    A megnyitora keszult el a nemet propaganda tv halozat, ugyhogy az elso nagykozonsegnek sugarzott tv adas Hitler nyitobeszede volt, persze meg fekete feherben. Szines kozvetites mar volt, Farnshworth angliaban tesztelt is ilyet, viszont ott komponens (rgb) kabelen vittek a jelet az epson-i derby-rol egy szinhazba, ahol a vetito gep allt. Az elso hdtv egyseget 1024p felbonttassal ugyano keszitette el, a haboru utani evben, de addigra elterjedt a ket kisebb felbontas.

    "Szerintem nagy hiba volt elhallgatni ezt a fejlesztést anno! Oké, hogy a pénz beszél, de ez egy nagy áttörést jelenthetett volna, és ha vmi horror áron, de elérhetővé teszik, akkor mindenki jól járt volna, mert a film alternatívája még nem lett volna, de a hatalmas haszon miatt simán megtérült volna a Kodaknak is."

    A fenti kamerarol csak annyit, hogy egy 1983-as hobbi robotikai konyvben leirjak a cmos szenzor keszitesenek modjat. Egy cmos ram chiprol kellett eltavolitani a tokozas tetejet es igy egy 64 kilobites ccd szenzort (256*256 pixel) lehetett kesziteni. Idobeni integralassal pedig akar szurkeskalas kepet is lehett kesziteni, amit a racsatolt commodore 64 kepes volt magnokazettara elmenteni. A konyvben leirt barkacsfeladok kozzul ez volt a legnehezebb. A legkonnyebbek pedig a klasszikus 3/4/6 kereku robotautok.

    Ugyanebben az idoben, egy hasonlo felbontasu, de sokkal modernebb hardvert hasznalo rendszer leaszall a Marson, amit 1975-ben lottek fel. Egyebkent a nasa jpl volt az elso hely ahol leirtak a digitalis kepszenzort, nem meglepo hogy el is kezdtek hasznalni. Tehat a technologia megvolt, hasznaltak is, csak a kodak ugy jart mint a xerox a pc-vel, azaz elmulasztotta a piac megszerzeset. Vegul a sony 1981-ben jott ki az elso ccd-s gepevel, ez meg floppy-ra dolgozott, majd 1988-ban jott az elso memoriat hasznalo fuji digitalis fenykepezogep. A kodak 1990-ben szallt be a versenybe az elso slr-rel. Mindossze annyi tortent, hogy jo 20 ev lemaradasban van europa japanhoz kepest.