• mhorvatR
    Számomra is tiszta sor, akkor mostmár értjük egymást. :)

Beatmaster: érdekes amit írsz és nem kérdőjelezem meg, amit írsz, mert egész biztos vagyok benne, hogy jobban értesz az érzékelőkhöz, mint én. Az én meglátásom szerint viszont itt az alapvető probléma nem az érzékelő típusában (CCD vs. CMOS) keresendő, hanem annak méretében. Dél-Koreában, Japánban nem egy készülék jön ki CCD érzékelővel, Európában hírtelen a Sharp jut eszembe, amely a CCD-t használta (biztos van még), azonban ezektől sem kaptunk fotós szemmel is értékelhető képminőséget (attól eltekintve, hogy a CCD előnyei tompított mértékben jelentkeztek). A probléma itt a jelenlegi technológiával van, nem a megapixel számmal, nem az érzékelő típusával, nem a zajszűrési algoritmusokkal és egyebekkel. Egész egyszerűen a telefonok érzékelőinek pixelei annyira kicsik, hogy erős természetes vagy mesterséges fény hiányában zajosodik a kép (mivel ilyenkor példának okáért magasabb ISO érzékenységet használnak). Erre jó példa a K750i, mely a mai napig az egyik legjobb képminőséget produkáló fotósmobil, és amely ugyanúgy zajosított a sötét részeken vagy felhős időben. Parasztvakítás ide, marketing szagú mondatok oda, ennek a technológiának a határait ők sem képesek túllépni. Szerintem.