• GregSB
    Érdekes vita ez a "Mire költsünk? Űrkutatásra-fejlesztésre Vs a Földi problémák (gazdasági válság, glob felelegedés) megoldására"

Bemidézek ide két cikket Stephen Hawkingtól, én totálisan az ő álláspontján vagyok:

Első idézet 2006-ból:

"Tűnjünk el mielőbb a Földről, és gyarmatosítsunk a világegyetemben, szólította fel az emberiséget Stephen Hawking, a világ leghíresebb asztrofizikusa.

Óriási a kockázata annak, hogy az emberiség elpusztítja a Földet, ezért mielőbb gyarmatosítania kell a világegyetemet - figyelmeztette az emberiséget a világegyetem egyik leghíresebb természettudósa, Stephen Hawking a hét elején egy Hong Kong-i konferencián. Hawking szerint az ember húsz éven belül állandó otthont teremt a Holdon, és negyven év múlva már Mars-kolóniák is lesznek - feltéve, hogy a faj a következő száz évben fennmarad, és nem pusztítja ki önmagát.

"A faj fennmaradása érdekében fontos, hogy az ember kirajzzon a világegyetembe" - mondta a professzor. "Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a földi életnek véget vet egy katasztrófa - a hirtelen globális felmelegedés, egy atomháború, génmódosítással előállított vírus vagy más olyan veszélyek, amelyekre eddig nem is gondoltunk" - közölte a tudós."

És egy idei idézet:

"...nagy az emberiség felelõssége abban, hogy folytassa az ûrkutatást és az univerzum felfedezését. Hawking az ûrutazások finanszírozásának ellenzõit azokhoz hasonlította, akik annak idején Kolumbusz utazásaiban nem láttak fantáziát. "Az Újvilág felfedezése óriási lépés volt az emberiség számára. Gondoljanak csak a Big Macre" - viccelte el a témát a fizikus

A fizikus szerint a világ GDP-jének mindössze negyed százalékát kellene ûrkutatásra fordítani, és megvalósulhatna 2020-ig az állandó Hold-bátis, majd 2025-re eljuthatna az elsõ ember a Marsra. Negyed százalékot megér a saját jövõnk - üzente Hawking azoknak, akik az ûrkutatás helyett olyan földhözragadtabb problémák megoldására költenék a pénzt, mint a klímaváltozás vagy a környezetszennyezés."