grobs#16
Koszonom a film ajanlot, de van eleg olvasni valom egyelore :o) Mint irtam kedvelem Jefferson-t. Elsosorban azert mert amit olvastam rola/tole az alapjan mindig egyenes ember volt.
Az ellentmondast azert nem erted mert nincs. Arra vonatkozott a 2 idezet, hogy Jefferson kora es sajat hozzaallasa tavol all a mai mainstream-tol (sajnos). Amit a demokraciarol irsz azzal egyetertek (Jeffersonr-rol beszelunk), bar ha jol emlekszem Jefferson altalaban nem a demokraciarol beszelt hanem a kormanyzatrol (lenyegtelen milyen modon kerult hatalomra).
A szabadsagrol szolo idezet alapvetoen arrol szol, hogy az embereknek barmikor kepesnek kell lenniuk megvedeni a hazajukat. Ha a sajat kormanyuk fordul ellenuk, akkor veluk szemben is. Tamogatta a "sorkatonasagot". Sokszor van olyan erzesem nala, hogy azt mondja "ha ilyen leszek, lojetek le". Csak azert ideztem, mert ma ennek a mondatnak inkabb a negativ ertelmezese altalanos (nem feltetlenul Jefferson kapcsan). A Wing Commander-ben is Tolwyn mondta (gyk. nem pozitiv hos).
Ahogy te is irtad az akkori szabadkereskedelem es a mai nagyban kulonbozik. Jefferson mar a papir penzt is ellenezte, valoszinu a mai "lathatatlan" sem tenne boldogga, ami a kereskedelem alapja. A szempontjai erthetoek, es igazak, de ma ertelmezhetetlen (sajnos). Eleve mindent elitelt ami spekulacio. Ez a mai gazdasagban nem hiszem, hogy eletszeru elv. Vagy pl. a kikotoknel fel sem merult, hogy nem az adott varosban elo uzletember uzemeltetne, vagy nem a varos. En tartom magam ahhoz, hogy Jefferson nem engedte volna pl. Angol kezbe egyetlen kikotojuket sem. Torvenyt nem hozott volna, de biztos vagyok benne, hogy az elso lett volna aki puskaval odamegy (a kikotot most nem azert hoztam fel mert erre konkret torveny szuletett, de IT ceg akkoriban nem volt).