Bioetanol vajon tényleg a jövö üzemanyaga vagy emberiség elleni bűntett?
  • Rundstedt17
    #12
    Kb 1 évvel ezelőtt történt:
    "Felszólítom, ne támogassa a bioüzemanyagok arányának 10 százalékra növelésére vonatkozó célkitűzést, s minden lehetséges esetben éljen vétójogával annak érdekében, hogy az EU-n belül megakadályozza az előterjesztés kötelező érvényű végrehajtását - írta az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek a márciusi uniós energiacsúcs idején a Föld Barátai nevű civilszervezet-csoport, amelynek a Magyar Természetvédők Szövetsége is tagja. A levél számos érvet sorakoztat fel amellett, hogy a bioüzemanyagok nemcsak az éghajlat alakulását és az esőerdőket veszélyeztetik, de végzetes bajokat zúdíthatnak az élelmiszer-biztonságra, az emberi jogok ügyére, a földtulajdonviszonyokra s a biodiverzitás kényes egyensúlyára is.

    Ám a szenvedélyes tiltakozás nem tántorította el a brüsszeli döntéshozókat. Az Európai Bizottság szerint a bioüzemanyagok arányának növelése mellett szól, hogy ezzel lazítani lehet a kőolajimport-függőséget, leépíthetők a fölös agrárkészletek, megművelhetők a kihasználatlan földterületek, s végül, de nem utolsósorban megállítható a felmelegedésért felelős szén-dioxid-kibocsátás. Ez utóbbi állítást különösen vitatják szakértői körökben. Rámutatnak, hogy míg a tiszta bioüzemanyag-felhasználás 17 százalékkal fogná vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását, az 5,75 százalékos etanol-benzin keverékkel mindössze 1 százalékos csökkentés érhető el. Egy másik, 2002-es tanulmány arra a megállapításra jut, hogy ha az EU-ban művelés alól kivont összes területet - mintegy 5,6 millió hektárt - bevetnék a legmagasabb hozamú energianövényekkel, mindössze 0,3 százalékkal csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás, elpusztulna viszont sok madár- és rovarfaj, amelyek egyedül e területeknek köszönhetik túlélésüket.

    De aggódik az élelmiszeripar is. A brit-holland Unilever óriáscég egyik vezetője, Günther Buck arra figyelmeztette az uniós honatyákat, hogy az energianövények termesztése elveszi a földterületeket az élelmiszer-alapanyagoktól. "Húsz év múlva - fejtegette - 50 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést a Föld szaporodó lakosságának táplálásához. A mezőgazdaság intenzifikálása nélkül további 2,5 milliárd hektár földterületre lesz szükség, ennek kétharmada jelenleg erdő, s mindebbe a bioipar még nincs bekalkulálva." Mások az élelmiszerárak megugrása miatt aggódnak. Felemlítik, hogy az elmúlt hat évben megkétszereződött az olajos magvak ára, az USA-ban a bioetanol iránti kereslet tíz év óta a legmagasabb szintre verte fel a kukoricaárakat, a készleteket pedig vészesen leapasztotta. Mindezt az magyarázza, hogy az Egyesült Államok már átvette az évente mintegy 16 milliárd liter bioetanolt termelő Brazíliától a világelsőséget, az amerikai kukoricatermelés közel 20 százalékát fordítják e bionafta előállítására.

    Hollandiában viszont az Indonéziából nagy mennyiségben importált pálmaolaj okozott botrányt. Kipattant ugyanis, hogy a hágai kormány által szubvencionált biodízel-termeléshez szükséges pálmaolaj szállításához hatalmas területeket hasítanak ki az esőerdőkből, sőt úgy csinálnak helyet a pálmaültetvényeknek, hogy felégetik-lecsapolják a szén-dioxidot megkötő tőzeges területeket. Mindennek következményeként Indonézia - az USA és Kína után - ma évi 2 milliárd tonnával (a globális emisszió 8 százaléka) a Föld harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójává vált.

    Mindezek ellenére az uniós országok vezetőinek nyilatkozataiból úgy tűnik, a bioüzemanyagok előnyei nagyobb súllyal esnek a latba, mint a hátrányai, és szerintük idővel orvosolhatók a problémák."
    Nos az élelmiszeráremelkedések valóban világviszonylatban bekövetkeztek...