• BlackRose
    Elnézést, de nem egyenesen te voltál a cél :) általában legtöbb ember alaptudást nélkülözve is erőteljes vágja magát ezért szoktam "iskolapadba" küldeni :) különben azkolapadban lenni nem rossz mert semmit sem tud az ember tökéletesen tehát tanulni kell végig... viszont legtöbb ember éppen az államilag formált iskolaanyagokon kívül semmi mást nem tud és azt is gyengén... ok elnézést mégegzszer nem mondom, hogy közéük tartozol és mondom nem egyenesen neked szólt az a mondat. :)

Ami az individualista/klasszikus liberális/osztrák gazdasági iskolát illeti nem igen létezik ilyen összefoglaló mű de mondjuk, hogy Mises Liberalism című műve jó bevezető a filozófiába, Hazlitt Economics in One Lesson című műve jó bevezetés a "gazdasági" kérdésekbe, ha egy picit nem félsz elmozdúlni a szélsőségesebb oldalra (individualista anarchizmus) akkor Rothbardtól a Man, Economy, and State egy igazán jó mű (ha megtanulod visszatartani magad egy picit, habár az is igaz, hogy a világon Anarchizmus van, csak az adott országokba többé kevésbé korlátolva :) - úgyhogy Rothbardnak is számtalan pontban igaza van ha megtalálod azt a helyet ahonnan értelmezni kell - mindenesetre én nem vagyok anarchista hanem minarchista). Aztán, már könnyen találsz irodalmat. A legfontosabb mű talán Mises-től a Human Action de elsőre nagyon nehéz lenne az szinte biztos és a Nobel dijjas közgazdász F.A. Hayek szinte minden műve. És olyan gyenge szórakozásnak pl. Read-tól az I, Pencil című percek alatt elolvasható kiskönyv.

Mindet megtalálhatod a neten ingyen és legálisan.