az 1-es pontra tényleg ott a wikipédia, vagy méginkább, a motorjával (asszem open source) bárki (akinek van elég nagy szerverparkja) létrehozhatna egy ilyet. De én egy történelmi "forrásgyüjtemény" létrehozását támogatnám inkább, ahol elérhető bárkinek bármilyen régi nagy könyv, képek, festmények, stb., beszkenelve, illetve "begépelve", a magyarázatok pedig egy linkben, v. mindegy hogy hogy, a lényeg hogy maga a forrás az tiszta legyen, és mindenki azt von le belőle, amit akar.
a 2.-es szerintem hülyeség, maguktól is kihelyezik a multinac. cégek amit csak lehet a fejlődő országokba (ld. - India, egyre inkább szoftvernagyhatalom lesz), ezt ha még támogatjuk is, nálunk fog nőni a munkanélküliség.
3. - ha a feltöltőkkel fizettetsz, akkor mégis ki fog feltölteni?
4. - ez jó ötlet, de én továbbmennék: lehessen neten át szavazni! Gondoljatok bele: így a fontosabb kérdésekről mind a nép dönthetne, a szavazások összköltsége minimálisra csökkenne. Csak egy biztonságos rendszert kéne kifejleszteni. Tudom, hogy a jelenleg a népesség mekkora hányada digitális analfabéta, de ezeknek a legjelentősebb része az idősek körül kerül ki, így 20-30 év múlva igencsak érdemes lesz ezen gondolkozni. Ahhoz meg már most le kell fektetni az alapokat.