batyu#5
No... pont ez esett le nekem is, fel is kaptam a vizet és írtam egy levelet az NHH-nak, meg az index-nek ahol a cikk megjelent:
----------------------------------
Tisztelt NHH,Index, Cikkíró!
Enyhén félrevezető a tárgyban szereplő cikk címe, és a részletezett árcsökkenés.
Véleményem szerint az ADSL és bármilyen egyéb szélessávú internet kapcsolat árának tendenciáját nem a "mbps"-re kell nézni. Maximum rövidtávon, ill. fejlesztési ciklusokon belül.
Hosszútávon nem releváns.
Nem lehet összehasonlítani 1 kg liszt vagy 1l tej árának elemzésével. Mert ezek 50 éve is pontosan ugyan azt jelentették mint most,így értelmezhető az árváltozás...
Itt nem arról van szó hogy az 1mbites kapcsolat olcsóbb lett 40%-al, csak úgy a szolgáltató jótékonyságából. (mert ugye a szolgáltató a szokásos karbantartás, fejlesztés mellett, amit így is úgy is megtenne, egy jobb eszközt épít be, és így nő a sebesség.)
Hanem arról hogy bejöttek a 2-4-5-8-stb mbps-es csomagok, és ezek vették át a kisebb csomagok helyét, mind árban mint célban.
Sokkal inkább lehetne beszélni arról, hogy egy fiktiv átlagos csomag (pl. a mindenkori középsebesség) mennyibe kerül.
Ez a statisztika már teljesen mást mutatna. Szerintem egy fillérrel sem lett olcsóbb. Ezt mutatja az is hogy 4 éve ugyan annyiba kerül az internet előfizetésem. természetesen 1mbit helyett 5 mbit sebességű lett időközben...
----------------
Röviden ha ezt így valaki látja, azt hiszi hogy 'jajdejó itt élni Magyarországon...
holott a valós helyzet ugye kicsit más :)