• roliika
    #15
    A CD, DVD biteket rögzít. A bakelit hanghullámokat.

    A DVD hangfelvétel nagyjából úgy működik, hogy a bemenő hanghullám átmegy egy AD (analóg/digitális) konverteren ami a következőképp működik:

    Ugye a gép csak 1eseket és 0-kat tud tárolni, tehát a bemenő hanghullámot valamire le kell képeznie. Ez is egy hullámszerű ábra lesz, csak annyi eltéréssel, hogy ki kell jelölni, hogy hogy van a hullámok maximuma és minimuma, tehát vesz egy átlagot, és ami valós hang a fölött van azt óhatatlanul levágja, és elveszik.

    Érthetőbben...rajzolj egy valamilyen hulllámot, lehet nagyon recés is. A gép azt csinálja, hogy ezen a hullámon több pontot jelöl ki, ez a mintavételezési frekvencia. És a pontokat nyíl egyenes vonallal összeköti.

    Ugye, ha kevés a pont akkor érthető, hogy ami közte van az megszűnik létezni.

    Namost ha nagyon jó minőséget akarsz akkor sok sok pont kell, viszont az adatmennyiséged is rendesen megnő, ami CD-re nem fér rá. Csak DVD-re. De ha azt akarod, hogy tökéletes hullámot kapj vissza nagyjából az összes pontjával, ahhoz a DVD is nagyon kevés.

    És ha ez megvan, még akkor sem tudod visszakapni az eredeti hullámot, mert a gép matematikailag számolja ki a hullám kinézetét ugye a PI-vel. Nade a PI értékét pontosan nem ismerjük, ezért a tökéletes hullám nem lesz meg.

    Ellenben a bakeliten minden rögzül, viszont a használattal a minősége romlik.