Ki mit tud a hivatásos katonaságról.
 • PhantomAss
  #458
  jópár éve nincs sorkatonaság...

  amúgy:
  2 évig voltam szerződéses katona (oltam sorkatona is)
  szerződésesként max. 15 évet írhatsz alá, utána le kell szerelned, és nem kaphatsz korengedményes nyugdíjat pl. Viszont adnak lóvét amikor leszerelsz (én 2 év után kaptam 400e ft-ot, 15 év után kb. 3 milliót kapsz, de ennek utána kell nézni)
  szóval bele kell kalkulálni hogy ha 40 évesen kb leszerelsz, utána el kell menned dolgozni máshova.
  Az átlag szerződéses katona élete nem csak játék és mese,(...) de nem is kell megszakadni. Mi a napjainkat azzal töltöttük hogy konditerembe jártunk, takarítottunk, szolgálatokat adtunk, ilyesmik. 8-5 ig meló, semmi különös. A szerződéses katona alapból őrvezető-tizedes.szakaszvezető lehet.
  Ha hivatásos akar valaki lenni akkor nemzeti Közszolgálati Egyetemre kell mennie. Ott hadnagyként (vagy főhadnagy)végez, és a végén nyugdíjba is mehet, a fizetés sem rossz, stb. De úgy tudom az egyetem elég kemény, bekerülni sem egyszerű. Matek, fizika, töri, nyelvvizsga, ezekre mind rá kell gyúrni. Ja és van fizikai felmérés is. Ez szerződéseseknek is van, 2 napos volt amikor én csináltam, és elég kemény. Egy kórházban mindenedet megvizsgálják, és elég hamar kiszórnak ha nem vagy alaklmas (látás pl).
  Ez egy nap, utána van egy szintén egy napos fizikai felmérés (cooper teszt). Ha minden ok akkor aláírhatod a szerződést meghatározott időre.
  remélem segítettem valamit, a fentebb leírt dolgok 10 éve voltak, azóta lehet hogy változtak..