• shabba
    #7
    Rengeteg előnye van. Pl. igen rövid késleltetés és magas IO művelet/mp felgoldozó képesség, ami adatbázisoknál igen lényeges. Vagy ott van pl. a magas adatátviteli képesség, ami azért magasabb mint egy HDD-nél, ráadásul stabil érték. Pl. VoD kiszolgálásnál, teljesen lényegtelen mik a HDD adatátviteli csúcsértékei, az a lényeg mennyi a legkisebb amit stabilan tud, hisz QoS-t csak arra lehet méretezni. És azért HDD-nél az nem olyan magas, még RAID mellett sem igazán éri el egyetlen SDD képességét.

    Lényeges még a méret, az SSD-k 1.8, 2.5"-os méretűek, a HDD-k 2.5,3.5"-osak. A fogyasztás is lényeges ami SDD-nél szintén alacsonyabb. Olyan adattároló tömböknél, mint pl. EMC adattárolók vagy nagyobb VoD szerverek nem mindegy milyen hűtési rendszereket kell kialakítani ahhoz hogy akár több száz adattároló hűtését megoldják, és az sem mindegy üzemeltetése során mennyi áramot használ.

    Gondolj bele egy 120MB/s adatátvitelre képes SSD-ből elég 8 db hogy egy 10GE uplinket meg lehessen tölteni VoD tartalommal. Ki tud szolgálni akár 4500 2Mbps-es egyidejű SD streamet vagy akár 1100 8 Mbps-es HD streamet is. Ugyanehhez jóval több HDD kell még RAID-be kötve is. Nem véletlen hogy a VoD szerveket gyártó cégek már egy éve kijöttel az első SSD alapú rendszereikkel és azóta már több kábeltv vagy telecom cég VoD rendszeriben működnek.

    http://communities.intel.com/openport/blogs/server/tags/ssd

    Ez még egy tavaly novemberi Intel blog bejegyzés az SSD rendszerükről. Itt pl. konkrét példának azt írják 12 db SSD prototípus eszközükkel érték el azt az adatátviteli képességet egy VoD rendszernél, amihez 60 db 15K RPM HDD-ra lett volna szükségük. Egy ilyen felállásban egyáltalán nem tűnik drágának sem az SSD, hisz 5 ilyen HDD sem olcsó, ráadásul jóval többet fogyasztanak és a hűtésük is komolyabb rendszereket igényel. Ezeket mind figyelembe véve, szerver fronton VoD kiszolgálásba igen csak jó pozícióban vannak az SSD-k. De adatbázisok és más terüleken is jól teljesítnek, nem véletlenül kezdte el idén az EMC a nagy adatkiszolgáló rendszereit is SSD-re alapozva kihozni.