Turdus#82
Nemtom, szerintem amiről vitatkoztok, az jópár éve elavult. Manapság golyós erőművek vannak, aminek több előnye is van:
1) nem tud berobbanni (illetve egy nagyságrenddel nehezebb, mivel a reakció szeparált golyókban megy végbe, nem egy nagy fűtőelemben)
2) emiatt annyira jól kiégnek a golyók, hogy elhasználva nem jelentenek veszélyt, nem minősülnek nukleáris hulladéknak. egy link (5.4-es pont), hirtelenjében ezt találtam, mert 10 éve olvastam erről először, és már nem emlékszem pontosan, hol.
Egyébként teljesen egyetértek, aki szidja az atomerőműveket, az gondolkodjon csak el a következő dolgokon:
1) 1kg plutóniumban annyi energia van, mint több vagonnyi szénben (lefordítva: kevesebb a hulladék és a károsanyag, márcsak a mennyiséget tekintve is)
2) autópályán többen halnak meg, mint repülőbalesetben, mégis ez utóbbi a szenzáció.
És hogy a végére azért legyen egy kontra is: az urán semmivel sem jobb a fosszílis tüzelőanyagoknál abban a tekintetben, hogy szintén bányászni kell, és előbb-utóbb az is elfogy...