• ziipp
    Igen, ez jó lenne. Szerintem a kultúrát nem szabad megtagadni senkitől, viszont nem is szabad nyerészkedni rajta. Például az SMS warez oldalakat mélységesen elítélem, de a release group-okat viszont nagyon tisztelem, mert lehetőve teszik az embereknek, hogy olyan művekhez is hozzáférjenek, amikhez amúgy nem lenne lehetőségük.

> "Különben mennyen a zenész minden este muzsikálni és a belépőjegyekből pontosan ojan jó megfol élni mint én a melóbajárástól vagy Józsi bácsi a szántásból, vetésből."
    Igen, ez így van. Nem tudom hol, - valamelyik kommentben talán - azt olvastam, hogy kazetta feltalálásakor a zenészek attól féltek, hogy így értelmetlenné válik a koncertezés (nem megy majd el senki, hisz' otthon is meghallgathatja), és nem fognak tudni megélni. Ehhez képest mi történt? Ölükbe hullott egy olyan lehetőség, aminek köszönhetően még több pénzt kereshettek. Most meg sírnak, hogy vége van. Hát kérem, változik a világ.

Egyébként nagyon jó és előremutató alternatíva a Creative Commons, ("some rights reserved") amiben lehetőség van arra, hogy felhasznáják a zenéket (vagy bármi mást, ami szellemi termék), de az eredeti művészt is pontosan fel kell tüntetni. Ezzel mindenki jól jár, hiszen az eredeti darabnak is reklám, ha feldolgozzák, a feldolgozónak meg jó lehetőség, hogy megmutassa mit tud kihozni belőle, és hírnévre tegyen szert.