BlackRose#19
"Azzal a megkozelitessel nem ertek egyet, hogy te ugy allitod be a kerdest, mintha a cegek nem tehetnenek semmirol, mintha ott nem lennenek problemak, hanem mindenrol kizarolag az allam tehetne, es ervelesed szerint azert, mert az gyenge. Ezzel egyidoben a szabalyozas enyhitesenek igenyerol irsz."
Én ezt sehol nem mondtam, sőt... az állam az ami által a nagycégek képesek azt csinálni amit csinálnak, az állam levegőből vett hatalma nélkül ez képtelenség lenne.
"Ez szamomra ellentmondas, hacsak: esetleg enyhites alatt szambeli csokkentest ertesz, es emellett eros es hatarozott fellepest varsz el par fontos kerdesben?"
kb. ez, de a fontos kérdés kimondottan az erőszak alkalmazása azok ellen akok mások ellen erőszakot alkalmaztak. És itt vége. Más kérdésben nincs szükség államra, az állam az erőszak aparátusa, az erőszakra neki kell legyen kizárólagos monopóliuma és erőszakot csakis akkor és azok ellen erkölcsi alkalmazni akik erőszakot alkalmaznak. Az állam dolga nem az, hogy megakadályozza minden áron a problémákat (persze ha ez nem sérti senkinek a jogát akkor igen - pl. ha a rendőr látja, hogy valakit megakarnak verni, rablás készül és tudomást szerzett a dologról, valaki fegyverrel hadonászik stb.) akkor az állam kötelesége, hogy az elküvetett erőszakot (bűnt) megakadályozza. De nem beszélhetünk úgynevezett pre-crime-ről mint pl. ami manapság kezd divatos lenni a politikusok dumájában. Szóval a dolga, hogy az erőszakot elkövetőket kizárja a normális életből (esetleg ha lehet megpróbálja őket jó útra téríteni), és ami nagyon fontos számon kérje az elkövetett kár értékét a károsított részére az erőszakot elkövetőtől. Miután ez megvan az legyen újra szabad ember (ha ismételten erőszakos akkor más a mese, de mond létezik az, hogy az USA lakoságának több mint 1%-nak a börtönökben a helye? Normális az, hogy nyakig fegyverzett SWAT csapatokkal törnek be pl. életet nem veszélyeztető bűnözők házába is (hackerek, hitelkártya csalók stb.), miért nem felel meg két rendőr mint 30 évvel ezelőtt?
Majd megpróbálok a többire is válaszolni... most egy kicsit időhiányban vagyok.