Napjainkban ott tartunk, hogy a cigányok több juttatást kapnak, mint egy átlagos, tisztességes magyar ember. 18 éve tömjük beléjük a pénzt, és mi az eredménye? Semmi! Ugyanott tartunk, ahol a kiindulásnál, a cigók meg röhögnek a markugba, nekik így is jó... Hát persze, minek is dolgozni, amíg az állam eltart - én se mozdítanám a fülem botját se. Na ezen kell változtatni, de sűrgősen!
A gond viszont az, hogy bárki, aki kicsit értelmesebben áll a témához, azonnal kapja oldalról: náci, rasszista, fúj diszkriminál! - ami megakadályozza az érdemi vita kialakulását. Olvassátok el ezt! Szerintetek rasszista?
Még annyit tennék hozzá azoknak, aki nem értenek egyet: éljetek legalább egy hónapot cigánylakta vidéken/kerületben. A véleményváltozás garantált. Mielőtt valaki betámadna, hogy fajgyűlölő vagyok, elmondom: nem vagyok az, de a romákkal kapcsolatban súlyos előítéleteim vannak. Ez nem jelenti azt, hogy utálom őket, vagy valami, de alapból bizalmatlanabb vagyok velük szemben. Viszont aki normálisan viselkedik közülük, azt elfogadom - több cigány haverom is van, és sokat láttam lezülleni is.
Másrészt ez a folyamat két oldalú dolog. Hiába minden segítség, ha a segítettek nem akarnak kilépni/elmozdulni a jelenlegi helyzetből. Ezért kell olyan támogatási rendszert kidolgozni, ami arra sarkallja őket, hogy dolgozzanak. A tisztességes munka az első lépés az integráció felé. Mert egyébként sok tehetséges ember van közöttük, csak lusták. :]