Véleménnyilvánítást kérek, erről a sokakat megosztó témáról.
  • tirpitz
    #32
    "Ha egy teljesen magatehetetlen ember, aki teljesen ép értelmű, ellenben nagyon súlyos beteg, viszont hosszú évtizedekig életben tartható úgy dönt, hogy nem fogja a halált választani, dönthet-e úgy a környezete, hogy helyette dönt?"
    Itt nem is lehet szó eutanáziáról, mert nem halálos beteg, és nem kívánja a halált. Eutanázia csak olyan személynél jöhet szóba, aki az orvostudomány adott állása szerint rövid időn belül akár kezelés mellett is biztosan meghal. Ha ez a személy meg akar halni, de nem tud végezni magával, ott jöhet szóba az eutanázia. (illetve még ide tartozhat, ha valaki a klinikai halál állapotában van)
    Kérdésre válaszolva: Ha épelméjű, tudatánál van, akkor úgy dönt ahogy akar: ha nem tárja a nagyközönség elé a fejlesztéseket, akkor nem tárja. Ha ezért valaki megöli, az nem eutanázia (nem lehet halálba segíteni azt, aki ebből a "segítségből" nem kér), hanem szándékos emberölés. Ha ezt meg lehetne tenni, akkor eutanázia címén mindenkit meg lehetne ölni, akinek a halálval sok ember élete könnyebb lenne.
    Sziámi ikres kérdésre: jogi választ nem tudom, de sztem annak az érdeke az erősebb aki élni akar.