• rigidus
  #52
  Nos, ha mar sikerul eljutnom olyan egzisztencialis szintre ebbe a hude nagy "joletben", hogy megengedhessem magamnak csupan azt a luxust, hogy koltozesen gondolkodjak, akkor fontolora veszem a tanacsodat.

  Itt halkan megjegyezenem, hogy tegnap a topik kapcsan pont ez volt a fo temam az egyik ismerosommel (az o felesege is amerikai), hogy a nyugati orszagokon kivul az emberek mintha valamifele komaban elnenek a nyugat megiteleseben. Nap mint nap talalkozom emigransokkal, pakisztanitol az afrikaiig minden fele nemzet el itt. Viszont meg olyan emberrel nem talalkoztam akit ne ert volna csalodas a korabban propaganda hatasara felallitott illuzioit illetoen miutan sajat boren is tapasztalta.

  A problema az, hogy az emberek tulnyomo resze hajlamos a szemevel meregetni masokat es roppant mod naiv is. Meses optikai csalodasban eli meg, hogy "milyen szep nagy amerikai autoik meg hazaik 'vannak' az embereknek". Azt mar csak kevesen tudjak, hogy ezek kozott alig akad olyan aki azt nem egy eleten at fizetendo uzsorara vette.

  Ezt valahogy ugy probald elkepzelni, hogy az elso fazisban amikor "elmaradott" orszagokbol atkoltoznek, majd elelmiszert, ruhazatot vasarolak es elkezdik fizetgetni az adokat, ingatlan berleti dijakat, rogton nagy a felhaborodas, hogy "Hat keremszepen nem errol volt szo! Hat hol van az Audi meg a Rolls-Royce?". Ugy kb. fel ev, ev utan a masodik fazisban mar kezd ebredezni es realisan gondolkodni, hogy "A rohadt eletbe, ha beledoglok se fogok itt hazat venni". Aztan jon a harmadik fazis, az alanyunk elkezd gondolkodni, hogy miert vedi minden templom ablakat suru vasracs? Miert vannak a varosok mindenutt telekamerazva? Miert rettegnek a belvarosokhoz kozel elo idos emberek minden pentek es szombat ejjel? Miert nez ki minden hetvegen ugy a varos mint valami csatater? Miert koroznek a rendorsegi helikopterek minden hetvegen a nagyvarosok felett? Miert a gyilkossagok, nemi eroszakok, gyermekgyilkossagok, eltunesek teszik ki a radioban a hirek 80%-at? Miert van az, hogy a helybeliek nehol a szemetet sem merik kivinni sotetedes utan?

  Vegul jon az negyedik fazis, amikor mar eveket elt le ilyen kornyezetben, rendelkezik mar sajat elettapasztalatokkal is egy-egy adott orszag megiteleseben, s levonja a konkluziot, hogy "ez mintha valahonnet ismeros lenne mar". Majd elkezd parhuzamokat keresni a nyugati tarsadalmak mint a "demokracia" kiserleti allamai es pl. a Szovjetunio mint a "szocializmus" egykori kiserleti allama es allamai kozott. Rovidesen ra fog ebredni, hogy ezen kiserleti allamok versenye korant sem ert veget, csupan az egyik oldal tovabb volt kepes fennmaradni es meg egy rovid ideig kepes is lesz erre.

  Az USA eseteben ez az osszeomlasi allapot joval elobbre haladott mint mas europai orszagok eseten (hogy itt miert lassab ez a folyamat, most nem ternek ki ra). Nem veletlen, hogy probalja a vallalatait es egyuttal a koloniajat minel tobb orszagra kiterjeszteni akar haboruk aran is. Az a penzugyi es termelesi rendszer ami kezdetben az USA gazdasagi "fejlodeset" fellenditette, most moralis, gazdasagi es demografiai csoddel fenyegeti. Napjainkra ez odaig fajult, hogy mar az egesz orszag nyakig ul az adossagban, a legkisebb csaladtol a legnagyobb vallalatokig, meg maga az allam is.

  Nem csupan a temerdek adossagrol van szo hanem a let alapjarol is. Az elelem mindennek az alapja. (Elelem nelkul nincs auto, haz, utazas, fizetes, jolet, gazdasag, allam, haromlabu pingpongasztal, stb, meg ember sem.) A Szovjetunio eseten a termeles szervezetlensege igy ellatasi hiany, az USA eseten pedig a globalizalodott elelmiszerlancok arkartellekkel a csillagos egig vert megfizethetetlen arai az okozok. (Ugye tudod, hogy egy-egy amerikai nagyvarosban hany "nyugdijas" hal ehen naponta? Nyugott lehetsz afelol is, hogy a CNN nem mondja be.)

  Mara mar ott all a helyzet, hogy amikor onnet atjonnek emberek az europai oldalra, kb. ahhoz lehet hasonlitani mint amikor a volt Szovjetuniobol Magyarorszagra ment valaki. Eleinte osszebeszelnek mindenfele amerikai propagandakbol omlo baromsagot, majd kesobb mikor mar elnek is itt rajonnek, hogy meg egy arnyalattal mindig jobb mint odahaza.

  Siettem igy itt-ott pongyolan fogalmaztam. Nem tudom, hogy mennyire sikerult abrazolnom azt amit tapasztalok, de ha tovabbra is fenntartasaid vannak es megteheted, en (es meg nehanyan innet) viszont kivanom Neked, hogy Magad tegyel probat. Ne feledd, en mar eltem Mo-on is.