• remark #118
    "Éppenséggela az EUROt is elfogadja bárki sött jellemzően szivesebben mint a $árt"
    Miota a vilag elsoszamu gazdasaga az USA? Miota vilagvaluta a dollar? Regota. Az, hogy par eve ezzel ellentetes folyamatok is jelen vannak, az nem jelenti azt hogy egy tollvonassal semmisse lehet tenni az elmult 50-60 evet.

    "olaj gyakorlatilag az egytlen utolsó alpanyag amiben csak $ban kereskednek és ehez aztán nem kell 1-2milliárd$nál nagyobb valutatartalék nemhogy 1000milliárd$os."
    Ezt mar leirtad parszor, hogy >szerinted< nem kellene ennyi dollart tartalekolniuk. Tudnal ennel konkretabb dolgokat is irni? Pl. meg tudnad magyarazni hogy akkor miert tartalekolnak megis dollart?

    "Hozzánemértés ezerrel az, másegyéb 0."
    Ha leirnad vegre hogy "valojaban" mi miert tortenik a vilagban, akkor kiderulne vegre hogy miben is tevedek, es nem kellene azt ismetelgetned, hogy olyasmibe utom az orromat amihez nem ertek. De amig nem irod le, addig nem tudom miert kellene azt gondolnom hogy te ertesz ahhoz amibe az orrodat utod.

    De esetleg javasolhatnam hogy arrol beszeljun ami az eredeti felvetes volt?
    Valahogy igy kezdodott: "A világ bevételeinek nagyrésze az US&A-ba vándorol..."
    Ez igy van? Igy van. Azert mert te kijelented hogy "Senki nincs kényszerítve arra, hogy USAállamapírt vegyen aki pedig megteszi az válalja ennek is az esélyét." attol meg ez igy lesz.
    Nem arra vonatkozott Epikurosz kijelentese hogy MIERT ARAMLIK az USA-ba a vilag bizonyos orszagaiban megtermelt profit szamottevo resze, hanem azt irta hogy ODA ARAMLIK. Te nem is ezzel vitatkozol.

    De ugy altalaban, devizanemtol fuggetlenul, tisztaban vagy azzal hogy a profit mindig annak a kezeben osszpontosul aki a penzt kibocsajtja? Es azt tudod-e hogy a penz donto tobbseget MAGANCEGEK (maganbankok) bocsajtjak ki? Es ha ezt mind tudod, akkor felfogod-e hogy teljesen mindegy hogy mi a vilagvaluta, a tokekoncentracio folyamatan ez mit sem valtoztat. Teljesen mindegy hogy mit csinalsz, amig a penzrendszer megmarad, addig a "vagyon" (penz) folyamatosan aramlik a penzt hasznaloktol a penzt kibocsajtok fele. Ha dollarrol eurora valtunk, akkor annyi valtozik hogy nem az USA-n keresztul aramlik a vilag vagyona egy viszonylag szuk csopor iranyaba folyamatosan, hanem az EU-n keresztul aramlik. A lenyegen ez mit valtoztat?