sirpalee#81
Lusta voltam tf2-t bekapcsolni, teljesen tisztában vagyok a gpu hátrányaival és előnyeivel. Nem mondtam sosem, hogy világot lehet vele váltani, de vannak olyan kódok amiben az a jobb és van amiben a cell. Csak most valaki lobogtat egy statisztikát, hogy jééé a cell megverte a g80-at, nem ér semmit. Egy kiragadott példa sosem lehet általános érvényű. GPGPU-t pedig egyre több helyen használnak, fizikai számításokban, áramlástani számításokban (ott nagyon ottvan) például.
A nagyon párhuzamosítható kód pedig nem azt jelenti, hogy akkor párhuzamosíthatunk vagy sem, hanem az hogy az átlagosnál sokkal jobban. Például most rakunk össze, kis bemutatót a gpu és cpu összehasonlításból (előadás lesz eltén), és éppen párhuzamosan csinálunk egy kis kedves részecskeszimulációt. Nagyon egyszerű módszerekkel van egy részecske rendszered, ami egy adott terepen (jelen esetben egy egyszerű oszlopcsarnok) áramlik, és meglehet anélkül oldani egyszerűbb fizikai hatásokat (nem tudom pontosan, én a technikai részével foglalkozom, a fizikai részét más ember rakja össze) anélkül hogy tényleges részecske-részecske hatást vizsgálnánk. Például ilyen feladatokra tökéletes a GPU ahol sok kicsi független egység dolgozhat.
Az hogy be tud-e segíteni a cell a grafikába, vagy sem az érdekes kérdés (úgy értem hatékonyan). Én dx10 alatt megszoktam, hogy a cpunak hozzá sem kell szagolnia a gpu-n lévő adatokhoz, ha változtatni akarok, arra ott a geometry shader és nem kell hozzányúlni az adatokhoz. Ezért nekem fura ez a hozzáállás, de amit lehet még mindig érdemesebb tisztán gpu-n végezni, míg lekérdezni a cpu részére, és onnan lefuttatni, majd visszatölteni neki. És ha jól tudom (nyugodtan javíts ki) a cell nem fér hozzá a videómemóriához (arra csak az xbox360 cpu-ja képes).