• balage187
    #180
    Ez a cikk ez egy vicc. Félrevezet itt mindenkit, aki logikusan gondolkodik. Az van a cikkben, hogy 13.0.0.0-kor kellene új ciklusnak lennie, de közben azt állítja a cikk író, hogy 20-as számrendszerben működik a naptár. Ez tök logikátlan alapból, a minimum az lenne, hogy valami magyarázattal alátámasztod, hogy a 20-as számrendszerben lévő naptárnak miért kellene lenullázódnia 13.0.0.0-kor...

    Emiatt utánanéztem a dolgoknak, és ezt tudtam meg: maják naptára szerint a legelső érték (a jobboldali) 20 értéket vehet fel (0-19-ig), a második (jobbról második) pedig csak 18-at (0-17-ig), a következő (jobbról a harmadik) megint 20 értéket vehet fel, míg a balról az első (ún. baktun) csak 14-et (0-13-ig). Ezután nullázódik a naptár. Tehát a válasz arra, hogy miért nullázódik a naptár 13.0.0.0 után az, hogy a baktunokból (balról az első szám) csak 14 van.

    "The Long Count kept time in units of 20, so 20 days made a uinal, 18 uinals, or 360 days, made a tun, 20 tuns made a katun, and 20 katuns, or 144,000 days, made up a baktun. After 13 baktuns, the numbers reset and the count moved to a higher order."

    Szóval a naptár valóban lenullázódik 13.0.0.0 után, ekkor véget ér egy ciklus, ami egyébként i.e. 3114-ben kezdődött. Ja, és az alapján, amit itt pár perc alatt (Wiki-n) olvastam erről azt is kijelenthetem, hogy semmi se fog történni, mert ez az egész világvége dolog megint egy belemagyarázás.

    "Only one Maya inscription, Tortuguero Monument 6, directly mentions the end of the 13th baktun, which corresponds to 2012. It has been defaced, though Mayan scholar David Stuart has attempted a partial translation:

    Tzuhtz-(a)j-oom u(y)-uxlajuun pik
    (ta) Chan Ajaw ux(-te') Uniiw.
    Uht-oom ...
    Y-em(al) ... Bolon Yookte' K'uh ta ...

    The Thirteenth 'Bak'tun" will be finished
    (on) Four Ajaw, the Third of Uniiw (K'ank'in).
    ... will occur.
    (It will be) the descent(?) of the Nine Support(?) God(s) to the..."

    Erre csak azt tudom mondani, hogy ha a maják összes eddigi jóslata (ha voltak egyáltalán?:P) bevált volna eddig még akkor is kétséges, hogy a fenti szöveg mit jelez. De tudván, hogy a jóslatok milyen pontosak szoktak lenni kijelenthető, hogy semmi sem utal arra, hogy a maja naptár új ciklusa bármilyen "különleges eseményt" hozna.