Camouflage#56
"Az a baj, hogy nem mernek hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez, az adótrendszerhez, a közigazgatáshoz, nem merik megreformálni az oktatást, az egészségügyet. Hogy miért? Mert akkor szavazatok tömkelegét veszítenék"
- Ez nem igaz. Illetve nem teljes mertekben. En biztosan arra a partra, kepviselore szavaznek, aki a valasztasi kampanyban feketen-feheren elmondja, leirja azt, hogy milyen uj adokat kivan bevezetni, mennyivel nonek a kozterhek (amik valojaban nem a "koz" terhei, hanem a becsuletesen dolgozo - es adozo - emberek terhei).
Arra az emberre, aki onszantabol elkuldi a part programjat egy fuggetlen szervezetnek, amely aztan reszletekbe menoen elemzi, es leirja nekem, mint valasztonak, hogy megvalosithato-e a program vagy sem.
(zarojelben jegyzem meg, hogy nyugaton pl. Hollandiaban ez mukodik. Ott egyetlen partot sem vesznek komolyan, ha nem "vizsgaltatja be" a programjat - aki nem hiszi jarjon utana, azt hiszem pont itt az SG-n olvastam)
"És a nép is sír, de a milliádokba kerülő népszavazást mégis kierőszakolja?"
- A legutobbi nepszavazas politikai kerdest csinalt kozgazdasagi kerdesekbol. Reformokra szukseg van, ez ketsegtelen. Mielott barki megkerdezne, nem mentem el szavazni, mert nem vagyok kozgazdasz, nem tudom megitelni, hogy az eritett adonemekbol melyikre van szukseg es milyen mertekben.
Egyedul amiatt mentem volna el szavazni, mert annyira nyilvanvaloan a kepembe hazudtak, hogy az mar verlazito es minden joerzesu emberben felmegy tole az a bizonyos pumpa.
A kovetkezo video ugyan naracsos kampanyfilmnek is beillik, de ugy erzem megis itt a helye. Es mielott valaki azzal vadolna meg, hogy jobbra huz a szivem, hat nem.
Ha ma tartananak nepszavazast arrol, hogy a kovetkezo 4 evben ki vezess az orszagot, akkor nem mennek el szavazni, mert ebben a pillanatban nincs eletkepes alternativa es sem jobb, sem baloldali partra nem tudnek nyugodt lelkiismerettel szavazni. (Tudom, hogy ezzel az allasponttal nem vagyok egyedul. Barkit kerdeztem meg a kornyezetben az hasonlo velemenyen van.)
Ezt kellene mar valamelyik (ma meg talan nem is letezo) politikai eronek, csoportosulasnak felismernie. Uj, fiatalabb arcokra van szuksegunk, akik ugyan meghallgatjak az idosebbek velemenyet, de onallo donteseket hoznak - gazdasagi, politikai szeljarastol fuggetlenul.
Arra, hogy minden egyes olyan kozfeladatot ellato tisztsegviselot, aki 1990 elott barmilyen (hangsulyozom, hogy barmilyen) jelentosebb poziciot betoltott a magyar politikai eletben elmozditsanak a helyerol. Azonnal, mindenfele atmenet nelkul, hogy eselyuk se legyen a politikai hatalmukat atmenteni.
Az atlagembernek (en is annak tartom magam - es a legtobb jelenlevo forumozot is) akik elottem, vagy utanam szolnak hozza a temahoz fel kellene ismerniuk, hogy a valtozast csak ok hozhatjak el.
A gazdasagi es politikai elit kisebbseg, a szamuk elenyeszo a (ma mar csak) 10 millios lakossaghoz kepest. Csendes forradalomra van szukseg, arra, hogy az emberek felismerjek, hogy a donteshozok valojaban oket kell, hogy szolgaljak.