• DcsabaS
    #9
    Szerintem is buta dolog az ékezetes URL-eket erőltetni. Olyan, mintha a számítógépek belsejében a 2-es számrendszer helyett nemzeti számrendszereket akarnánk bevezetni. Ez TELJESEN FELESLEGES, ráadásul SÚLYOS PROBLÉMÁK FORRÁSA lehet (mint már írtátok is páran).

    Hogy miért felesleges?
    Mert az eddig használt latin KARAKTEREK KOMBINÁCIÓIVAL is bármilyen ma létező és még a csak ezután kitalálni kívánt karakter is egyértelműen megadható! (Ahogyan a 2-es számrendszer 0/1 számjegyeivel is.) Ha ilyen "kombinációs" módszert használunk, akkor bárki és bármilyen országból képes lehetne pontosan látni, írni és módosítani tudni az akármilyen nemzeti nyelvnek megfelelő URL-t is és a "root szerverek" szempontjából sem lépne fel SEMMILYEN PROBLÉMA.

    Tehát a böngésző programban az URL megadásánál ezután is használhatnánk a szokásos karaktereket, és a kínaiakra (meg más népekre) lenne bízva, hogy a saját nemzeti böngésző programjuk hogyan kódolná/dekódolná a latin karaktersorozatot kínai jelekké, és hogy azokat hogyan jelenítené meg. Ha a böngésző elég intelligensen van elkészítve, akkor egymás alatt lehetne a latin URL ("forrás nyelvű") és a nemzeti URL ("lefordított nyelvű"), és mindkettőt lehetne írni is (utóbbit ahogy a kínaiaknak tetszik).

    A lényeg az, hogy a valódi ("forrás") URL-be és domain nevekbe TELJESEN FELESLEGES nemzeti karaktereket engedni csak azért, mert mondjuk a kínaiak (vagy más népek) szeretnének ékezetes (és még cifrább) karaktereket látni a megjelenített (azaz "lefordított") URL-ben.