Zóanagyvarázsló#48Na nem már. Ennél nyilvánvalóbb lefogása a jobb gazdaságot építő játékosnak csak az, amikor a war3-ben "adót" kell fizetni 40 ill 70 egység fölött...
Igen, ez egy szándékos lefogás, pont ez a lényege. A tény az, hogy a StarCraftban szerepelt így elsőként (de nyugodtan szóljál, ha nem így van), és az is tény, hogy azóta szinte mindenki átvette. Én ezt állítottam.
Hogy ez egyszerűbbé, primitívebbé tenné a játékot? Szerintem éppen ellenkezőleg, a jól műáködő gazdaság által biztosított tömegtermelés helyett a mikróra helyezte a hangsúlyt, ami nagyobb méretű seregkenél nem háttérbe szorulna. Egész egyszerűen el kellene fogadni, amit már többször leírtam, hogy a feature-ökbeli különbözőség nem fölérendeli egymásnak az SC-t és a TA-t, hanem más stílusú RTS-ekről van szó, pont ezek miatt az alapvető különbségek miatt. Az pedig hogy nem egymás klónjairól van szó, csdak üdvözölhető, szerintem mindkettőre szükség van. Mint írtam, engem is csak a dizájn tart távol a TA-tól, nem a játékmenet.
Csakhogy megcáfoljalak, ezen fícsör egy korábbi 320*240-es grafikát felvonultató robotos RTS-ben már szerepelt. "Z" a gém neve, és a szállító járműbe beszálló robotok ki tudtak lőni a mozgó APC-ből...
Erről nem tudtam, köszönöm a kiegészítést. A Z sajnos kimaradt nekem, csak ahvernál láttam. Ez is egy olyan játék, mely hozott újításokat a műfajba, de azokra emlékszünk, akik lemásolták ezeket. (Ha jól tudom területfogdalósdi is ebben volt először a hagyományos RTS-ek közül, s nem valamelyik Dunében vagy a DoW-ban.) Hasonlóan elfeledett, ötletes újításokat felvonultató darab még a - nemrég ingyenessé vált, GamersHellről letölthető - Warzone 2100 is.
Tény, hogy a Blizzard RTS-ei - bár hoztak újdonságokat is, már csak azért is, mert a WarCrafttal hamar rátaláltak a műfajra - főleg a már meglévő elemek közötti tökéletes kohézió megteremtése.
Bizony ám. Sőt van aminek 3 különböző típusú...
Azt hiszem a "3 különböző" belefér a "többféle" jelentéshalmazába :)
De ezt már lejjebb kitárgyaltuk, nem emlékeztem ponmtosan, azért is kérdeztem rá, hogy a TA-ban maegvan-e.
Egyetlen dolog, amivel a Blizzard nagyon nagy lóvét kaszált, ez pedig a BNET...
Ja, az olyan pre-Bnet játékok, mint a WC I-II szinte bukásként ismertek :) (Disclaimer: Ironizálok, nem kell vérkomolyan venni.)
A Battle.net tényleg jó húzás volt, említettem magam is, de enélkül sem középszerű fejlesztőkként emlékeznénk meg róluk. Persze voltak/vannak náluk sokkal inovatívabbak is, de ez már más kérdés.