Zóanagyvarázsló#46
Valamit nagyon félreérthettél, én csak pár újítást vázoltam fel kérdésre, ezzel nem a Total Annihilationnel vetettem össze. Pár új dolgot vázoltam fel, nem azt, hogy milyen feature-t nem vettek át a "riválistól". (Nem lekicsinylés gyanánt tettem idézőjelbe, mielőtt sikerül ezt is félreérteni.)
A helyzet az, hogy egy pár dolog amit kiemelsz mint feature-t az igazából nem más mint a játék egyszerűsítése (és hát mit ad isten a tömeg imádja az egyszerű játékokat, mert nem kell sokat gondolkodni).
Ez így nagyon jól hangzik, de ha már nem indokoltál, nem is próbálom meg kitatlálni, hogy mire gondolsz.
- bunkerekbe beszállhat a gyalogság
Ez rendkívüli előny, főleg ha TA-ban egyáltalán nincs bunker.
Mivel a TA-ban nincsen bunker, ezért a StarCraft feature-e is értelmetlen. Logikus gondolatmenet, ennek kapcsán a TA át nem vett feature-eit is ugorhatjuk, haszontalanságok.
A commandernek pl. igen, de talán 1-2 repülőnek is volt 2 fegyvere, és ráadásul nem is speciális, hanem a fő fegyverrel bombázott a másodlagossal meg lövöldözött az ellenséges repülőkre.
Erre gondoltam, nem rémlett pontosan. Ez a StarCraftban is hasonló módon van megoldva.
Valóban minden egység 1-nek számít, azonban TA-ban is van cap limit (500), de igazán nem a beállított limit a korlátozó tényező, hanem a vas, mert több 100 egység azért izzasztja a vasat (pláne amikor megjelent). Ellenben bizonyos egységek (védelmi épületek, vagy a Commander spéci antianyag ágyúja) energiát fogyasztanak és ahhoz infrastruktúrát is kell építeni (az SC-ben a Protoss-ok Psi kristályai ennek egy igazán csenevész megvalósítása)
Továbbra sema kér játék különböző rendszerének összehasonlításáról van szó, hanem az azóta alapvetővé vált feature-ökről, melyek a StarCrafttól erednek. Ettől még a TA rendszere is lehet jó, de nem ez a téma.
TA-ban legalább néha képes gondolkodni (pl nem jutott át a földi védelmemen, hát elkezdett repülőkkel jönni amik ellen a telepített védelem gyengébb volt.
Ennél azért markánsabb példa illet volna, ezt tudja az SC is. Ettől függetlenül szerintem is erősebb AI van a TA-ban.
A többi felvetésre nem kívánok reagálni, mert én eddig sem ebbe az irányba próbáltam terelni a diskurzust, sőt, elsimerem a TA ilyetén erényeit. A StarCraft valóban "csak" egy csúcsrajáratott Dune2/WarCraft-klón, egy egyszerű rendszerre ráépített, mégis összetett multival. Nálam az RTS-eken belül külön irányvonalat képvisel a kettő, ezért nem is erőltettem a közvetlen összevetést, mely persze érdekes lehet, de nem lehet vele objektív módon győztes kihozni. (Mintha az X-COM vagy a Civilization kelne versenyre egymással.)
A TA sokak számára - az én számomra is - a minimalista körítésen (graf dizájn, kampány) vérzett el, az igazán gigantikus csaták pedig eszméletlen gépigényt igényelték (csúnya szóismétléssel), sokan el sem jutottak odáig, hogy az erényeit megtapasztalják. És mindettől nem lesz arcade RTS a StarCraft - főleg amíg van C&C. A Hearts of Ironhoz és egy-két rétegcímhez képest pedig a TA-t is nyugodtan minősíthetnénk arcade-nak (lehet kormányt váltani a TA-ban? ja nem, akkor...), de szerintem kár ezen lovagolni, a StarCraft és a Total Annihilation egyaránt jóval komolyabb ennél - ha az utóbbi esetében csak a felszínt is ismerem.