postmortem#37
Tetszik ez a mindent a gép csinál helyettem kifejezés, mert mutatja, hogy mennyire nem vetted le a lényegét a hsz-nek.
Ami a stratégiát illeti a TA franchise igazán nagy dobása az, hogy a gyártás nincs nyersanyag készlethez kötve. Minden el lehet kezdeni gyártani akár 1000szer többet is mint amit a bevétel eltűrne. A hardcore RTS gémerek 85% szerintem itt bukott el a TAnál, mert nem bírták megtartani a balance-t. Ezzel szemben az SC és C&C széria ha megvan a nyersanyag mehet az egység gyártási sora szerintem kifejezetten dedós.
Maradva a gyártásnál újabb igazán jó pont ( és sajnos a SupComban ezt is elqrták ), hogy a gyárra is lehet csapatot adni. És ha gyár legyárt egy egységet, akkor az örökli a gyár csapatát. Vagyis nem kell a hülye egységeket egyesével kijelölni, hanem 1-es csapat select és tűz. <- szerintem ez kifejezetten jó feature és nem bonyolult
Lehet mozgás közben lőni!!! Ez biztosan sok egy SC-n nevelkedettnek...
Van fal :) Ami egyrészt feltartóztathatja az ellenséget, másrészt megvan az a jó tulajdonsága, hogy blokkolja a lövedékek egy részét. Egy üteg fal nélkül kb 1 percig húzza, fal mögött 30 percet is elélhet. Ez sem bonyolult szerintem...
Az egységek mindenre lőnek. Nem úgy van, hogy áhh úgyse tudjuk lelőni, mert ő levegőben van nekünk meg ugyebár csak lángszórónk van. Meglepő, hogy egyes fegyverek mi minden ellen jók ;) ( Fido vd Rapier = 1 : 1 )
A gazdaságnak nem feltétlenül kell extenzívnek lennie... Ez azt jelenti, hogy nem kell új terület ahhoz, hogy több nyersanyagod legyen. Sőt kisebb területen is lehet jobb bevételt elérni, mint nagyobb terleten fejletlenebb technológiával.
Az egységek roncsot hagynak ... Ami egyrészt azért is jó dolog, mert ha túlélünk egy nagy támadást, akkor a nyersanyag ott hever a lábunk előtt. Másrészt egy nagy csatában igenis blokkolni fogja a támadókat.
Ja igen, ha már a blokkolásnál vagyok, nem lehet egy egység mögötti egységet kilőni line of sight típusú ( pl LASER ) fegyverrel. Mert az előtte állót fogja érni a lövedék. És jut is eszembe van olyan, hogy mellé... Az egységek nem mesterlövészek egytől-egyig így simán előfordulhat, hogy mellélőnek...
Van domborzat^^ És nem ám úgy, hogy jó most fennt vagyunk akkor 25% bonúsz sebzés, vagy ha lennt, akkor x% miss ( ami persze akkor dől el amikor a karakter elengedi a lövedéket, vagyis még nem is tudhatja, hogy tényleg elhibázta... W3 ). A domborzat valódi előny. Egyrészt ha fel kell mászni, akkor lassabbak az egyégek -> tovább lehet őket gyakni. Másrészt a hegygerincek nagyon jól fogják fel a lövéseket.
Az, hogy van holdbéli pálya nemcsak a kinézet miatt fontos, hanem más a gravitáció mértéke. -> A ballisztikus fegyverek messzebre lőnek :) És ez megint nem egység képesség, hanem globális, vagyis minden ballisztikus fegyverre igaz...
Sőt ezzel lehet "csalni" is. Pl egy ballisztikus fegyverrel egy közeli magas hegycsúcsra célzunk -> a lövedék jó eséllyel nem találja el, mert kicsi a cél, viszont ebben az esetben nem semmisül meg, hanem repül tovább, amíg a gravitáció nem húzza le -> 2x, 3x nagyobb lőtáv is kicsikarható.
Szerintem ez mind olyan dolog, amihez nem kell az egységeket kiismerni és megtanulni...