Highwayman#21
Huhh.. végig elolvastam a hozzászólásokat. Az látszik, hogy mindenkit érdekel az oktatás. Szerintem (9 éve, a fősuli óta benne vagyok) a legfontosabb kincse egy országnak az oktatása. Ha tényleg jövőt szeretnénk, akkor erre kell a legtöbb figyelmet és anyagi támogatást fordítani. Jelenleg az iskolák nagy része olyan anyagi gondokkal küzd, hogy a kötelező felszereléseit legalább be tudja szerezni. pl. legyen korszerű vonalzója a matek tanárnak, sikerüljön lecserélni a p3-as szgépeket és olyan monitor elé ültetni a gyerekeket ami nem vágja haza a szemüket, stb. stb...
A kisebbség kérdésével kapcsolatban annyi lenne az egyéni véleményem, hogy igenis szükség lenne külön osztályban oktatni őket és éppen az ő védelmük miatt. Teljesen más kultúrából jönnek, sokkal többet kéne fordítani alapvető szocializációra, mint mondjuk matekra... stb. Könnyebb lenne beilleszkedniük és megtalálni a helyüket.
Egy ötlet: Rendbontó, rendzavaró gyerek után nem kapnak családtámogatást, stb... érezzék magukon anyagilag, hogy jól pofán kéne otthon vágja a gyereket, mert az visszaszólt a tanárnak, uram bocsá kiabál vele, vagy megüti. Mindjárt motivált lenne a szülő...Felsőben pedig a tanulmányi eredménytől és a magatartás szorgalom jegytől tenném függővé. stb..
A magyar oktatás nagyon jó volt, nem véletlen, hogy a szakképzett (nem csak diplomás, sőtt) embereket (ács, kőműves, stb) kifejezetten szerették külföldön, mert igazi ezermestereket kaptak.
A baj az, hogy most alsó tagozatban kifejezetten első osztályra gondolok, nem a szövegértésen van a hangsúly, hanem a gyors olvasáson... elolvassa a gyerek, csak éppen azt se tudja mit olvasott. Higgyétek el teljesen mást fogtok tapasztalni, ha egy kicsit belenéztek, megtapasztaljátok, hogy mi megy.
Nyilván vannak alkalmatlan tanárok, ezt tudom, így van. De vannak páran akik mindent megtesznek a gyerekért és az iskoláért, sokszor a heti munkaidejük a 40 óránál is jóval több. Ne higgyetek a média maszlagnak, nem kell mindennek bedőlni. A baj az, hogy az általánosítások miatt a szívüket-lelküket beleadó tanerők is leszólásra kerülnek... képzeljétek el nekik milyen érzés...
Azt hiszem ilyen sokat még soha nem írtam az sg-n. :-)