Én spacedock alatt hajóösszeszerelőt/javítót értettem, nem csupán kikötőt,ahol lehet olyan űrhajókat csinálni,amiknek nincs szükségük a légkörbe való belépésre,mérete sincs annyira korlátozva.Szóval ez egészen új távlatokat nyitna.
De ha pusztán pénz,idő szempontból nézem az egész űrkutatás programot,akkor szerintem most jobban megéri ülve maradni és az új technológiák kifejelesztésébe és tesztelésébe invesztálni a pénz nagyrészét.Amíg nem lesz egy olyan technológia,amivel elfogadható időn belül elfogadható kockázattal tudunk embereket vinni a marsra és állandó bázis kiépíteni ott+ biztosítani az ellátást addig sok értelme nincsen.Mert az ,hogy odamegyünk meg vissza,aztán 20-30 évig semmi,annak pusztán presztízsértéke van.
A dolog mondjuk nem ilyen egyszerű ,de szerintem valahogy így működhet:
Van mondjuk 100 milliárd költségvetésem(teljesen fiktív):
-20 milliárd viszonylag állandó kiadásra megy(fentartás,bérek...)
-40 milliárd emberes űrprogramra(kiképzés,stb)
-20 milliárd kutatás+fejlesztés
-10 milliárd ember nélküli űrprogram
-10 milliárd egyéb
Helyette mondjuk lehetne ilyen arány:
-15 milliárd viszonylag állandó kiadásra megy(űrsiklók fentartása sok volt)
-15 milliárd emberes űrprogramra(kiképzés,stb)
-50 milliárd kutatás+fejlesztés
-10 milliárd ember nélküli űrprogram
-10 milliárd egyéb
A k+f -ből nemcsak az űrkutatás,de más területek is profitálhatnak.
És a fentmaradó emberi űrkutatás is alapvetően csak a K+F-et szolgálná.Amikor elérünk egy olyan szintet,hogy kifizetődő az emberes űrprogram,tehát mondjuk pénz is képes termelni,monjuk ritka ásványkincsek kibányászásából,űrturizmusból,akkor kellene sokszorosára növelni az emberes és szondás bevetésekre fordítandó pénz.HA pénzt is hozna a konyhára,az nagyon nagy löketet adna az egésznek,talán még nagyobb pénzügyi erőforással rendelkező vállalatok is hosszú távon megtérülő befektetést látnának az egészben és beruháznának az űrkutatásba.
Ez valószínűleg így is be fog következni,csak sokkal lasabban.
Persze a legnagyobb löketet nem a költségvetés átrendezése,hanem a háborúkra költendő pénzek űrkutatásra költése jelentené,de ez elég valószínűtlen.