• Breki33
    #612


    "A szekszárdi kerékpársport múltjáról-jelenéről..."
    A kerékpársport már a 19. században megjelent Szekszárdon. Kezdetben a Szegzárdi Kerékpáros Egylet majd a Törekvés SE keretein belül űzték a sportágat a kerékpározás szerelmesei.
    Az 1952-ben megalakult Szekszárdi Spartacus Sportkör már a kezdetektől működtette kerékpáros szakosztályát. Eleinte tömegsport szinten létezett, lehetőséget adva a kerékpározni
    szerető fiataloknak a mozgásra. 1971-ben Schneider Konrád a sportkör korábbi sportolója lett kinevezve edzőnek. Megindult
    a versenyzők toborzása. Így találtak rá a Halász-testvérekre. Már 1973-ban jöttek az első komolyabb sikerek, Halász László országos bajnok lett. 1975-ben Pálinkás Csaba világbajnoki 5. helyezést ért el. Az 1980-as moszkvai olimpián 3 versenyzőjük is képviselte hazánkat: Halász László, Halász Zoltán országúti egyéni és csapat, Pálinkás Csaba pedig az üldöző csapatversenyek során.
    1974-ben hagyományteremtő szándékkal megrendezték a Gemenc Nagydíj (www.gemencnagydij.hu) országúti kerékpáros versenyüket Szekszárdon, amely azóta nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is rangot vívott ki magának.
    A rendszerváltáskor a Spartacus megszűnését követően létrehozták a Szekszárdi KSE-t. Ebben az időszakban a Steig testvérek, Istlstekker János, Arató Dávid nevéhez fűződnek a nagy eredmények. Közülük is Steig Csaba olimpiai szereplését kell kiemelni, aki a barcelonai
    olimpián a 4. helyezettel azonos idővel az 58. helyen végzett.
    2000. év nyarán alakult meg a Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület. 2003-ra már az ország legjobb utánpótlás egyesülete volt az SZSZKE. Azóta is szép sikereket elérve magyar bajnoki címet szereztek az utánpótlás valamennyi korosztályában, versenyzőket adtak a serdülő és ifjúsági válogatottakba.
    A Szekszárdi KSE (www.szekszardikse.hu) továbbra is működik, Steig Gábor vezetésével. Több magyar bajnok és magyar bajnoki dobogós került ki az egyesületből.