• Breki33
    #518


    Budapest — Életeket menthet, baleseteket előzhet meg az a teljesen újszerű kerékpárossisak, amelynek ötlete egy fiatal magyar egyetemista, Filczer Balázs (21) fejéből pattant ki.

    A Dora névre keresztelt „bukó" nemcsak szuperül néz ki, de olyan extra kütyükkel ellátott, amelyekkel jóval biztonságosabban lehet tekerni a közutakon.

    A sisakot hordva ugyanis lehetővé válik a bringásoknak, hogy kanyarodáskor indexeljenek, ezzel jó előre felkészítsék az autósokat a manőverre. Ennek köszönhetően jócskán megnőnek a városi kerékpárosok túlélési esélyei. A sisakban elhelyezett indexlámpákat egy kormányba épített Bluetooth eszközzel lehet működésbe hozni. A bukó elején pedig fényszóró hozható működésbe sötétedés idején. A sisaklámpák működéséhez szükséges áramellátást egy beépített, újratölthető akkumulátor biztosítja. Az egyetlen hátulütő, hogy a sisak súlya duplája lesz a megszokottnak.

    A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves hallgatója már korábban is felhívta magára a figyelmet, amikor gepárd ihlette sportkocsit tervezett. Filczer most a bukósisak tömeggyártásához próbál pénzt gyűjteni.