• shabba
    #15
    Az hogy forgalom függő, az nem bénaság, meg nem szándékos kicseszés a userekkel, hanem technológiai realítás. El kell fogadni hogy a jelen technológia erre képes. Ugyanúgy ahogy vezetékesen sincs korlátlan áteresztő képesség, ugyanúgy mobik eszközöknél sincs. Márpedig ha valaminek korlátai vannak és azt korlátos számú ügyfél között osztják szét, annak jól definiálható adatforgalmi korlátai lesznek. Mivel a mobil technológia legalább egy nagyságrenddel kisebb átersztő képességű mint a vezetékes megoldások, így az adatforgalmi korlátok is hasonlóan legalább egy nagyságrenndel kisebbek lesznek a vezetékesen kivitelezhetőnél.

    Majd ha jön 2011/12 felé az LTE, akkor ott már lesz egy nagyságrenddel nagyobb áteresztő kapacitás. Ott már el lehet olyan adatátvitel mennyiségeket érni, amik a mai ADSL vagy kábelnet vezetékes megoldásokon elérhető. Ez persze nem azt jelenti hogy több száz gigát, meg terákat lehet majd forgalmazni, ahogy az a mai vezetékes hálózatokon sem realítás, de több tíz gigányi az már megoldható lesz.

    Ahhoz hogy te meg tudd osztani a HSPA mobil elérésedet, két megoldás jöhet számításba. Az egyik az hogy vagy a mobil szolgáltató ad olyan modemet, aminek standard ethernet kimenete van és akkor azt kötheted bármilyen ethernet wan portos soho routerre. Mivel USB WAN portos routerek nem igazán jellemzően kaphatók ezért ez a lehetőség erősen ki van zárva. A másik lehetőség veszel egy olyan routert, amibe beépített HSPA modem van és azt használod a szolgáltatótól kapott modem helyett. Ennek persze van kockázata hisz amikor becsatlakozik a modem, akkor azonosításkor a szolgáltató látja azt hogy idegen eszköz-e vagy saját és előfordulhat hogy idegen eszközzel nem lesz hajlandó szóba állni. A beépített HSPA modemmel rendelkező routerek viszont nem olcsó eszközök.

    A guglival rákeresel a 'hsdpa router' szavara kapsz jó sok találatot ilyen eszközökről. Nekem pl ezeket dobta ki az elsők között:
    Linksys Wireless G HSDPA Router
    Fully Integrated 3G HSDPA Router

    Ez ugyanolyan mint pl. ADSL modemmel ingtegrál routerek is vannak. Ha pl. olyat veszel akkor nem a szolgáltató által adott modemet fogod használni, hanem a routerbe integráltat. De mivel az ADSL modemek zöne standard ethernet kimenetet használ, így erre kevésbé vagy szükség, mert olcsó soho routereknek van ethernet wan portjuk így a kettő könnyedén összekapcsolható. De ha mondjuk a szolgáltatók csak USB portos ADSL modemeket adnának, akkor ott a netmegosztás problémás lenne. Ott is az lenne csak a megoldás hogy egy integrált ADSL modemes routert kellene venni és azt használni a szolgáltató által adott eszköz helyett.