-
Zóanagyvarázsló #96457 Szeretem az efféle kutatásokat, azt már kevésbé, amikor a többség a címből és a hatásvadász cikkekből a szája íze szerint leegyszerűsíti a tanulságot. (Nyilván nem rád gondolok, hiszen nem fűztél hozzá kommentárt.) Itt amúgy lehet olvasni a részleteit is az általad linkeltnek tanulságos, a kérdések pedig elég könnyűek, aki még nem látott Szentírást, az is felszívhat elég műveltséget hozzá a híradóból vagy a popkultúrából.
Volt egy magyar kutatás is a témában, talán úgy 5 éve olvastam róla a nyomtatott sajtóban, abban nem az ateisták "nyertek", hanem rendszeres vallásgyakorlók, de a maguk módján vallásosakat simán kenterbe verték. És ez nem meglepő, ha valakit megkeresztelnek gyerekkorában, eljár évente éjféli misére, valamiben hisz is, az valószínűleg valamilyen szinten hívőnek vallja magát, de nyilvánvalóan felületesen áll a témához, az ismeretei sem lesznek túl mélyek. Nálunk a hit, vallás és egyház fogalma rendre keveredik a magánbeszélgetésekben, de talán a közbeszédben is, sokan nehezen választják el őket egymástól. Nálunk sokan úgy hiszik magukat ateistának, hogy a szó jelentésével sincsenek tisztában, jó néhányszor hallottam már például, hogy ateista, mert nem szereti az egyházakat, de a vallással semmi baja, netán még hisz is Istenben. Ez ugye meredek :) Az öntudatosabb ateisták, akik egy része korábbi vallásosságukat adták fel bizonyos hatásra, eleve jobban képben lehetnek. Mások pedig egyszerűen csak éppen azért, mert foglalkoztatja őket a téma kritikai szempontból, már jó eséllyel kiművelhetik magukat bizonyos vagy akár magas szinten, esetleg nemcsak tesznek a témára, hanem mondjuk ateista irodalmat olvasnak, így máris jobban műveltek az átlagnál. Mellesleg a személyes véleményem is az, hogy ha már valakii fennhangon ateista - ennek hiánya rájuk nézve is kínos lenne ebben a kérdéskörben, nem csak a vallásosakra. Egy azonban biztos: nem közvetlenül és önmagában a hit hiánya vagy megléte miatt lesz okos vagy buta, művelt vagy műveletlen az egyén. Az viszont gyakran ijesztő, hogy az ember személyét illető dolgokban is hajlandó tájékozatlan maradni.