• Dzsini
    Egyrészt szó sincs senkiről ma sem, másrészt egy nagy mértékben szekularizált, viszont komoly érzelmi-hitbeli, "biztonságérzetbeli" deficittel élő világ van körülöttünk. Egyrészt akkor sem valószínű, hogy mindenki abszolút mértékben hitte azt, hogy Isten szól hozzájuk (lásd az aranyborjú esetét, amikor egy vezető nem túl hosszú távolléte alatt máris találtak pótlást maguknak), másrészt sokkal több megmagyarázhatatlan dolog volt a világukban*, és a családnál nagyobb csoport egységét a nemzetség, a közös ős, a vallás tartotta fenn, nem volt még jelen a 17-19. század nagy társadalmi találmánya, a nemzettudat, ami valláson és nyelven felülkerekedve tartott össze csoportokat. Az identitás meghatározásának évezredekig elsődleges momentuma az volt, hogy "én zsidó vagyok", vagy "én keresztény vagyok" - főleg akkor, ha a környezet nem az volt. Emellett egy nehéz sorban élő (egyiptomi szolgaság) népcsoportnál még sokkal nagyobb hatása van a kiválasztottságtudat megerősítésének, erőt az a hit, hogy az aktuális szenvedés csak egy út a szebb jövő felé, és a dicsőséges ősök után nekünk előbb-utóbb újra jó lesz (a hosszú vándorlás után elérjük a tejjel-mézzel folyó Kánaán földjét). Egy szegény, éhes, boldogtalan kisgyerek is szívesen lapozgatja úgy a Superman képregényt úgy, hogy elképzeli önmagát kiválasztott, különleges szerepben.

* - ma már sok mindent sikerült megmagyarázni a közvetlen környezetből, viszont ezzel együtt nagyon kitárult a horizont - ez okozza az első mondatban említett kettősséget, és ezért egyre divatosabb az ezotéria ezer ága, a keleti tanok, a wicca, a druidizmus, a feng shui, vagy akár az UFO-hit, vagy a sztárkultusz (pl. Elvis Presley vagy Zámbó Jimmy vallásos szintű imádata). Kell egy lelki kapaszkodó is nagyon sok embernek, hogy ne érezze magát teljesen elveszettnek ebben a végtelen világban, és sokak számára a "nagy" egyházi intézmények erre nem felelnek meg, hiszen "pedofilok gyülekezete", "megáldották a fegyvereket a háborúk előtt", "gyerekeket küldtek háborúba", "terroristák", "mindenkit csak kizsákmányolnak", stb.