Igazad van, ki kellett volna emelnem, hogy nem konkrét igehelyre hivatkoztam, túlzással éltem. Amúgy Mózes könyvei (főleg a harmadik, amiben rengeteg törvény és szokás le van írva) - tele vannak igen cifra dologgal, amire a mai civilizáció már elég ferdén tekinthet, érthető módon. Valóban, pont az a kor volt, amikor a halálbüntetés kezdett eltűnni, és az anyagi (főleg állat, esetenként szolga) kártérítés került a helyére a közösségen belüli vétkekért, de még jelen volt a halálos bűn kategóriája. Hasonlóan, mint I. Istvánnál nálunk az államalapítás utáni törvényeknél - alkalmazkodni kellett a megváltozó viszonyokhoz. Így alakul ki egy kultúra, nincs is ezzel semmi probléma - viszont (és erre próbáltam célozni, remélem sikeresen) - az akkori törvénykezési céllal is készült szövegeket nem szabad szó szerint venni, és főleg a mai kultúrára vonatkoztatni, mert nagyon hamar komoly problémák lehetnek belőle, félreértésekre ad okot.
Ez a "probléma" például az említett szigorú ortodox zsidókkal is, saját csoportjukon belül akár jól is működhet az ilyen típusú törvénykezés, de a környező államalakulat már nem áll mögötte - hasonló a probléma az iszlám Saríával, ami sokszor ellentmondásba kerül egy állam törvénykezésével.