ManoNegra#96315én egoista vagyok, saját magam felé tartozok elszámolással, így a lelkiismeretem arról szól, hogy mit engedhetek meg magammal szemben, hogy a saját érdekeim ne sérüljenek
Tényleg egoista vagy, de legalább nem kertelsz, nyíltan felvállalod. Olyan vagy, ami a mai kornak az elvárása. Viszont az baj, ha lelkiismereted csak akkor szólal meg, ha rólad van szó. Azt mondod van értékrended, de ha csak te számítasz magadnak, akkor a bűn fogalma is mást jelent neked. Ha valakit meglopsz hogy neked jobb legyen az bűn?
a hit arra volt jó régen, hogy a buta tudatlan embereknek korlátokat szabjanak, ne ölj ne paráználkodj ne káromkodj stb... mert maguktól nem volt annyi eszük, hogy ezt nem tehetik meg saját magukkal szemben, akkor hát tegyék ezt meg istenfélelemből
Lehet így is értelmezni, és lehet úgy is, hogy ha Te nem teszed, talán veled szemben sem követik el ezeket...
Érdekes egyébként a tízparancsolat a bibliában, hiszen nincs egy pontja, amit meg ne szegnének, talán csak az első. De ha már ott átveréssel indul a dolog, akkor nem kell csodálkozni a többin.