Blum#94780
Az aktív szénszűrőknek van egy olyan rossz tulajdonsága,hogyha nem tisztítják megfelelően és szakszerűen,akkor a kis pórusokban a szennyező anyagok mellett megtelepednek elég csúnya baktériumok.
Aktív szén szűrök közül alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg. Karboraffin-típusú aktív szén és Norit típusú. Ezek az elnevezések az aktiválás mikéntjére utalnak tehát mindkét elnevezés más-más technikát határoz meg.
Karboraffinnál az aktiválás előtt kezelik különböző vegyi anyagokkal,hogy ne keletkezzen kátrány,Norit típusúnál pedig aktiválás után forró vízgőzzel hajtják ki az aktiválás során pórusokban megkötődött szennyezőket.
Az aktiválás módjának "csupán" annyi a szerepe,hogy 2 különböző típusú adszorbens más-más mértékben köti meg a szennyező anyagokat,tehát a baktériumok megkötődésének mértéke is változó. A karboraffin típusút én személy szerint jobban ajánlom ha már otthon akarjuk használni. De leginkább szilikagél. Sokkal egyszerűbb,ugyanolyan hatékony és megbízhatóbb. Ráadásul pofon egyszerű tisztítani :)
Azért azt még hozzátenném,hogy az aktív szén szűrők alapvetően ipari vizek tisztítására lettek kitalálva,hogy minél több káros anyagot kössenek meg. Ebből ki lehet találni,hogy otthon mennyire célszerű a használata. Ha odafigyelsz rá,akkor el lehet vele éldegélni,de van kockázat.
Még pár évvel ezelőtt volt olyan,hogy nem is tudom melyik óvodában megfostosodtak a gyerekek pont a nem megfelelő tisztítású aktív szénszűrő miatt. Eszem ágában nem lenne ilyet otthon használni. Gyakorlaton láttam pár retkes szén-szűrőt mikroszkóp alatt is...