• 89
    Igen. Láttam a filmet, elképesztő mit meg nem teszünk (intelligens) állatokkal. A nemzetet magát nem tudom megvetni, mert sokszor nem is tudják, hogy az a halkonzerv amit éppen megesznek nem is halból készült. De a vezetésüket és a halászokat nem tudom megérteni. Egyszer már rábasztak: 1932-től 1971-ig higanyt engedtek a tengerbe csak mert meg akartak szabadulni tőle, csak hogy hatványozottan hat az emlősökre és ezt a delfinhúst zabáltatták a néppel. Aztán csodálkoztak a Minamata-kóron. ("Nem tudtak rendesen beszélni, érzékelni, nem láttak jól vagy épp nem hallották egymást. A szerencsétlenül járt betegek többsége még remegések és görcsök közepette különös pozíciókba is merevedett, őket hívták „lélegző fabábuknak".") Pár éve még az iskolások menza kajájában is szerepelt a "higanyos" delfinhús, szerencsére a film és pár tanácsnok javaslatára levették az étlapról.

Csak hogy extra profitokhoz jussanak, ráfogják a delfinekre és a bálnákra, hogy az ő hatásukra csökken a halállomány a tengerekben (és ezt szakértők nyilatkozzák), és ezért csökkenteni kell ezeknek a "kártevőknek" a számát. Hát ledöbbentem mennyire sötét is tud lenni az ember...mert nem ám a túlhalászat a hibás nem, hanem a kib@szott delfinek, megáll az eszem, 21.század.

Ilyen téren inkább élünk a "sötét" középkorban, mint hajdani elődeink...ők azt ették amit megtermeltek, felneveltek. Egyfajta kötődésük volt az állatokhoz és még a levágásuk is valahol emberibb volt, sajnálta az ember, de megtette, mert el kellett lássa a családját.

Ami ma már üzemi körülmények közt folyik az elborzaszt...Legszívesebben minden hipermarketbe a húsos pult mellé 100 centis tévéken közvetíteném az ott árult hús levágásának módját. Legfőbb ideje volna visszatérni a hagyományos gazdaságokhoz...sajnos ez ilyen mértékű túlnépesedés és elkényelmesedett életvitel mellett szinte lehetetlen.