• Kata
    Lehet hibás a logikám, de én ezt bűnözésnek tartom. Ha alkotok valamit, vagy munkát fektetek bele és abból szeretnék megélni, akkor árulom. Ha ez olyan amit bitek formájában is lehet terjeszteni, és lelopják, lemásolják - lényeg hogy nem fizetnek érte - akkor engem végülis megkárosítanak, mert nem lesz bevételem abból a munkából amit elvégeztem, ergó utcára kerülök és éhen halok rövid úton belül.

Szerintetek ez miért nem számít valódi bűnözésnek? Úgy tűnik, mintha csak azért néznétek el, mert ez kis dolognak tűnik, vagy mert ti is csináljátok, és így önfelmentésként nyomtátok a választ.
    Ha a boltból lopsz azt büntetik mert bűncselekmény, de szerintem ha bitek formájában tulajdonítasz el valamit illegális úton, fizetés nélkül, akkor az is ugyanolyan, valakit megkárosítottál, valakinek kivetted a szájából a kenyeret.

Erre konkrét példát is tudok mondani a közelmúltból, gondolom sokan ismerik a népszerű erdélyi együttest, az Open Stage-et (Aranka szeretlek c. paródia dallal lettek ismertek). Nemrégiben felkerült egy igencsak irónikus videó, amiben épp erről beszélnek és adják elő humorosan de cinikusan, hogy persze ők már kőgazdagok az eladott lemezekből, te csak lopd le ingyen a netről. Ők tényleg nem milliomosok és valószínűleg próbáltak megélhetést kovácsolni zenéjükből, de úgy tűnik a "torrentezés" miatt nem fog bejönni nekik. Vajon hány művész, programozó, grafikus, játékszoftver fejlesztő stb. hagyja abba így a munkát mivel megélni ebből nem tud?