Németül 12 évig tanultam, van belőle középfokú vizsgám. Hajdan viszonylag jól is tudtam, de sajnos mivel 4 éve nem gyakoroltam (csak épp annyit, h ált sulis unokahúgom kérdezett néha ezt-azt), rengeteget felejtettem. Szóban már igen nagy gondjaim lennének az tuti.
Angol: hát az egy "szép" történet. Ált suliban 1 év szakkör. Középsuliban első év elején szintfelmérő alapján pechemre bejutottam a középhaladó csoportba, ahol az elején igen nehezen boldogultam. De aztán végül is első évben egész sokat mindent megtanultam, viszont sajnos a további 3-ban szinte semmit. Ez a tanáron múlt; elég fura módszerei voltak, alig tanított vmit. Sok órán csak játszottunk (szópóker meg ilyesmi), ami persze jópofa dolog meg akkor nekünk is feküdt, de sajnos abból alig tanultunk vmit. Most 3,5 év után előző félévben egyetemen újra elkezdtem angolozni, felvettem választhatónak, meg még ebben a félévben is. Ez nem lenne rossz, egész jók a tanárok is (kanadai a tanár szóbeli órán, az írásbelin is jól tanítanak), csak az a gond h ez a heti 2 óra rettenetesen kevés. Majd előbb-utóbb jó lenne nyelvvizsga, de ki tudja mikor... Köv. félévben diplomázok elvileg, úgyh aligha lesz időm angolt tanulni. Pedig nagyon fontos lenne: nemcsak a papír kéne a vizsgáról, hanem h tudjam is a nyelvet. Ehhez a legjobb lenne min fél évig angol nyelvű országban élni, de hát aligha lesz pénzem meg lehetőségem ilyesmire.
"Kicsit" hosszú lettem, sorry. A lényeg, h üzenem a nálam fiatalabbaknak: minden lehetőséget ragadjanak meg, ha nyelvtanulásról (főleg angol) van szó, mert eszméletlen fontos!