csak az a gond, hogy ha nem szavazol akkor sehogy sem tudod kimutatni a véleményedet, a szándékaid, olyan mintha nem is lennél jelen. Van még sok lehetőséged azokon a pártokon kívül is, amiket felsoroltál, minimális utánajárással szerintem találhatsz olyat is, ami NEKED hitelesnek hangzik.
A többiek szerintem azért mondják, hogy a nem szavazás a legrosszabb megoldás, mert a távolmaradás nem mérhető semmilyen statisztikai módszerrel (lábbal szavazás problémája).
Sokan azt mondják, hogy mi értelme olyan pártra/emberre szavzni, akinek nincs esélye a parlamentbe jutni, vagy a parlamenti többséget elérni. Szerintem meg nem az a lényeg, hogy az általad preferált csapat nyerjen, ez nem focimeccs; hanem hogy részt vegyél az indirekt kormányzás ezen formájában, és a saját részedről megtedd amit tudtál, felelősséggel.
Anélkül tényleg nem sok értelme van reklamálni, hogy ez vagy az a banda milyen kókler, hogy még a minimális erőfeszítést sem teszi meg az ember, hogy változtatni lehessen...
A tiltakozás másik formája, az érvénytelen szavazat leadása.. Személy szerint én nem értek vele egyet, de lehetőség. Például ismertem egy embert, aki az önkormányzati választáson a lista aljára odaírta, hogy BETMEN és melléikszelt... Semmit nem ér, de legalább ezt is megszámolják, és nem a néma, ismeretlen, ezáltal figyelmen kívül hagyható tömeg része lett.