• GregSB
    Jó lenne ha már robotautók lennének. A jövő egyértelműen az amit a Minority reportban is láthattunk: Mindenkinek lesz autója, amit akár ő maga tud vezetni, de ha akarja akkor magától elvisz A-ból B-be, ezzel kvázi kiváltva a tömegközlekedést és taxizást. A városi dugók gyakorlatilag teljesen meg fognak szűnni. Ennek persze előfeltétele hogy városon belül csakis a gépek vezessenek - ezt az áldozatot viszont szerintem még a legelvakultabb autóbuzik is meg tudnák hozni, nem a városon belüli furikázás az igazi nagy élmény.

Mi kell a teljesen automatizált, dugómentes városi közlekedéshez? Két dolog: 1. olyan autók, amik teljesen maguktól el tudnak menni A-ból B-be. Ehhez a technológia ma már rendelkezésünkre áll. Már több olyan autó is kint van a piacon (Vovo XC60, Honda Accord, stb), ami tud sávot követni, radaros tempomattal az előtte lévő autót, felismeri az útmenti táblákat stb, és több olyan kísérleti autó is létezik, aminek ha beprogramoznak egy útvonalat akkor magától megteszi. Persze még elég kezdetleges technológiákról beszélünk, de ezek 10 éven belül óriásit fognak fejlődni.

Mi a második? Egy "agy", egy rendszer, ami a városon belül irányítja az összes autót. Na ez az amire még várni kell szerintem több évtitzedet, mert ez óriási számítási kapacitást igényel, ahol ráadásul hibának nincsen helye mert az katasztrofális baleseteket okozhatna.

Én imádok vezetni, de alig várom hogy ez létrejöjjön. Nem fogom egy mp-sem hiányolni a városban való araszolást, törtetést, parkolást, sőt alig várom hogy soha nem keljen majd BKV-znom vagy taxisznom mert esetleg elmegyek inni a belvárosba...