-
Szerintem a gyerek jelleme is közrejátszik a fejlődésben. A negatív példából is lehet tanulni. Nekem apám egy állat volt, eleinte csak alkesz, minden hétköznap hozta haza a haverjait és ott dekkoltak hajnalig, nem lehetett tőlük megmaradni. Már itt elkezdődött a tendencia hogy szart a családjára, nem is foglalkozott velünk, nem játszott velem pedig még kicsi voltam (de emlékszek rá, olyan ovis időszak), elitta a pénzét, konkrétan anyám fizujából éltünk meg, sosem láttam otthon, nem maradtam vele kettesben, nem beszélgettünk, amikor hazajött akkor is legalább 10 másik ivócimborával és játszotta a nagylegényt, megalázta anyámat mindenki előtt. Így indult, később oda fajult, hogy vert minket, anyámat is, bezárt teljes éjszakákra a hideg és sötét spájzba, puskával lövöldözött részegen a lakáson belül. El is sütötte, még jó, hogy nem minket ért. Aztán amikor már kellően terrorizált minket akkor elmenekültünk otthonról és mamámnál laktunk, csak napközben voltunk otthon, mert akkor nem találkoztunk vele, de minden éjszaka el kellett menni otthonról mert nem tudtunk mi vár ránk. Utána jött a válás, közben apám az amúgy jólmenő és jólfizető munkájába belebukott, éjjel nappal otthon volt, késsel jött ránk, vagy éppen bezárkózott és nem tudtunk bemenni. Sokszor kellett kihívni a rendőrséget. Aztán jött a bíróság, kiharcolt magának mindent, utána elváltak végre, mi jól boldogultunk, apám feketemunkába kezdett és gyerektartás gyanánt tesómmal fejenként kaptunk 3-3 ezret havonta. Többet nem lehetett mert nem volt kimutatható jövedelme, de ettől függetlenül apám jól élt. Tesómmal mindkettőnknek az volt a 18. szülinapi ajándék, hogy aznap ment a bíróságra és lemondatta a tartásdíjjat.
Ennek ellenére anyám nagyon jó szülő, apám pedig kimondott negatív példa, hogy ilyennek sosem szabad lenni, és tudtam tanulni belőle, és normális gyerek lettem. Talán van egy kis komplexusom, mindig próbáltam elkerülni a verekedést, soha életemben nem kellett még valakivel összemennem, de semmi komoly, átlagos srác lettem, van értékrendem, nem vagyok aggresszív állat. Én ezek után sem hiszem, hogy a gyerek a nevelő jellegű pofonoktól lesz állat.