-
nehéz a kérdés, van egy 8 éves öcsém, általános másodikos, és bizony eléggé megváltozott ezalatt a másfél év alatt. vannak dolgok amikben negatív, vannak dolgok amikben pozitív írányba. a szüleim nem ütik az öcsém, évi 1-2 tasli elcsattan, mikor már tényleg túlmegy az öcsém a bizonyos határon, de nagyon ritka. a kiabálás van jelen inkább (nem is kiabálás, inkább csak felemelik a hangjukat muterék), mondjuk öcsém nem az a rosszalkodó típus, tehát nincs olyan mint a lenti képen volt, hogy kikenjük a lakást meg a TV-t, ő inkább durcizik, meg megsértődik. de ezt szerintem majd kinövi idővel. én valahol úgy gondolom, hogy egy gyereket a szülők igazából csak addig nevelnek, amíg be nem kerül az általánosba. öcsém hétfőtől péntekig reggel 8-tól du. 4-ig a suliban van, sokkal nagyobb hatással van rá a suli, sokkal több inger éri ott, mint itthon legozva, mesét nézve, vagy akármi mást csinálva. persze a szülő is neveli, meg akár már az oviból is tud ellesni ezt azt, de az iskola az nagyot tud nyomni egy gyereken, szóval már 2 közeg neveli a gyereket ilyenkor. suli, és az iskolai környezet. sokszor hallom tőle mikor hazajön, hogy a Gergő így, a Zsombor úgy, stb. szóval részese ezeknek a kisiskolás vitáknak, picit aggódom miatta, hogy mi lesz később, de szerintem ez is egy korszak, hogy durcizunk megsértődünk. szerintem valahol minden gyerek ilyen, ha nem érvényesül rögtön az ő akarata. olyan gyerek is van, akinek ha azt mondják hogy nem, akkor az úgyis van. nem tudom ez milyen nevelést takarhat, szerintem nagyon a vasszigor fegyelem elv működhet ott. én mint báty inkább csak felemelem a hangom ha valami olyan van, de üvöltözés, kiabálás nincs. én alapvetően egy türelmes, nyugodt típus vagyok, tehát ha lesz gyerekem akkor biztos nem fogom megütni. jó ezt nem mondom, mert lehet elcsattan egy két pofon, de ahoz már tényleg nagyon túl kell mennie a gyereknek a határon. szóval így a végére, szerintem nem helyes ha ráhagyunk a gyerekre mindent, de az sem ha semmit sem engedünk neki, és szíjat hasítunk a hátán, stb.