Flammius#21713
Kick-box; bár én az itt jelenlévők többségével ellentétben kizárólag a sportolás egyik formájának tekintem. Az utcai konfliktusokat pedig kikerülöm, ill. ha ilyenbe keverednék nem hiszem, hogy komoly segítséget nyújtana az, hogy űzöm ezt a sportot. Szerencsére nem lakom olyan környéken/nem járok olyan helyekre, hogy önvédelmi technikákat kelljen tanulnom.
Ha valaki azonban fizikailag veszélyezetetve érzi magát lakóhelye, avyg akármi egyéb okán, semmiképpen nem ajánlom neki egyik harcművészet/küzdősport gyakorlását sem önvédelmi célokra. Ezek egyike sem ad védelmet a bűnözőkkel, támadókkal szemben, ellenben egy agresszív magatartás jó okot kínál egy még alaposabb verésre a támadónak. Kizárólag az önvédelmi technikák azok, amik védelmet nyújthatnak.
A harcművészet=hagyományőrzés, a küzdősport pedig, ahogy az a nevében is benne van egy sport. Testi épséget veszélyeztető helyzetben pedig nem sportolni kell, hanem elhárítani a fenyegetést, mégpedig a legegyszerűbb, leghatékonyabb módon. (Ez azt jelenti, hogy olyan helyeket kell támadni, aminek még az érintése is szigorúan tilos, mind a küzdősportokban, mind a harcművészetekben. Tehát az ott begyakorolt mozdulatok totál hasznavehetetlenek/értelmetlenek egy utcai támadás során.)
Látom, hogy az egyik lehetséges válasz, hogy felesleges agresszió. Saját tapasztalataim alapján ez egyáltalán nem jellemző a kick-box-ra, persze biztos sok múlik azon is ki hova, kinek az edzésére jár. Én még nem találkoztam sehol agresszív emberrel, sőt. És nem utolsó sorban nagyon egészséges sport is, az egész testet alaposan átmozgatja, rengeteg benne a nyújtás. Ismetem olyan embereket is, aki kifejezetten terápiás célzattal indult neki (hátfájás, rossz testtartás...), ma nekik sincs már semmi bajuk, sőt kiváló fizikummal büszkélkedhetnek.