• Flammius
    Én nem nézek ilyen műsorokat, és nem is folytatok harcművészetet, ellenben a kick-box nevű sportot űzöm. Ha a ketrecharcban valódi harc folyna, akkor onnan legfeljebb egy ember jönne ki élve, de esetenként lehet, hogy egy sem. Tehát az pankráció (nem sport, mert ahhoz nem elég kidolgozott).
    Egy barátom 15 éve űz japán szamuráj harcművészetet, a hasonlat tőle származik, és szerintem rendkívül találó is. Sokszor voltam már a bemutatóikon is, nekem leginkább a tánchoz hasonlít. Persze vannak különbségek, olyan mozdulatokat sajátítottak el, amivel akár eltörhetnének emberi koponyákat, sokkoló, ritmuszavarokat okozó testütések képesek leadni, stb.
    Az önvédelmi... technikák egy teljesen külön ágat alkotnak. Egyetlen szempontjuk a jelen korban való minél nagyobb hatékonyság. Ha ehhez fel lehet hazsnálni valamilyen régebbi korból származó technikát, ami a hagyományőrzés miatt nem merült feledésbe, akkor felhasználják, ennyi. Az viszont nem igaz, hogy ezekből erednek, az egyik legnépszerűbbet pont a budapesti zsidó gettóban találták ki...
    A harcművészet egyfajta hagyoményőrzés, nem szolgál praktikus célokat az egészségmegőrzésen kívül. Az más kérdés, hogy közülük sok valaha bevett harcmodor, vagy önvédelmi technika volt, de ez se mindegyikre igaz. És ha az is volt, attól a kortól már annyira elütnek a jelen követleményei, hogy mára közel hasznavehetetlenné váltak eredeti funkciójukban.