• Fbn Lx
    amilyen határtalan az űr, akkora esély van rá, hogy létezik olyan, hogy Isten.
    Csupán ki hogy fogja fel. Én istennek tekintem azt, aminek korlátlan, és megdönthetetlen befolyása van a természet, és az emberi élet fölött. Úgymond, mint egy szabályszerűség, egy egyetemes törvény - esetleg maga a tiszta energia, amiből minden atom keletkezett.
    Ugyanakkor, ha minket egy távoli faj hozott létre, esetleg kísérletek vagyunk, esetleg programok vagyunk - akkor is azok az isteneink, akik minket létrehoztak.
    Ha az atomjaink az ősrobbanáskor keletkeztek, a világegyetem szabályszerűségei a mi istenünk.
    Szóval Isten az, ami egy lépcsővel magasabb szinten áll, mint mi. Elég magasan ahhoz, hogy minket létrehozzon, és arra a szintre emberként már ne legyen rálátásunk.
    Egy magasabb érzékelési szintre feljutni lehetetlen, de a saját világunkat megismerhetjük.
    Legegyszerűbb szemléltetési példa egy számítógépes program, mesterséges intelligencia egy szimulációban. Egy program csak annyira lehet fejlett, hogy fokozatosan megismerje a szimulációt, az összefüggéseket, a saját világát.
    Olyan szintű AI létrehozása lehetetlen, ami a mi alkotói világunkat képes érzékelne, nem csak azt a környezetet, ahová teremtették.
    Ebből a szempontból vagyunk mi is Istenek, és tudunk mi is teremteni egy újabb lépcsővel alsóbbrendű létet.