Szerintem 8-14 éves korig: a szülőket kellene elővenni. Mert a nevelési körülmények és családi normák szintjén vannak a problémák.
A börtönök és "javító" intézetek semmit nem oldanak meg azon felül, hogy az onnan kijövők messze rafináltabban és sokoldalúbban képzettek a bűnelkövetésre. Ráadásul elég sokan vannak köztük, akik számára az ottani körülmények messze jobbak, mint a kintiek.
Trent City: valamikor Ausztrália volt egy ilyen "börtön földrész". Nem tudom, mennyire megoldás a dolog, de engem az elgondolás a Kazohíniabeli behintelepre emlékeztet.
A legnagyobb problémának azt érzem, hogy a családterápiás módszerek és hálózat gyenge. Röhejesnek érzem, ha egy pszichológus előadja: "ilyen helyzetben nem így kell viselkedni". Ez nem magyarázat és nem kínál megoldást sem.
A bűnöző réteg nagyja vagy gazdaságilag és társadalmilag ellehetetlenített rétegből, vagy az iszonyat módon elkényeztetett, "én vagyok az, aki mindent megtehetek, mert a családomhoz hozzá se mernek szólni" rétegből kerülnek ki. Utóbbiak valóban nem kerülnek családterápiára, javító intézetbe, sehova. A legveszélyesebb csoport, hiszen a mostani trend: kövessük a gazdagokat!
Az általam eddig hallott leghatékonyabb büntetés: matematikai sorozat papíron történő kiszámítása volt a büntetettek feladata. Az ő számításaik révén igazolandó a sorozat helyességét. 90%-kal esett vissza az adott városban a bűnelkövetés. Helybéli nem követett el semmit. Szerintem vannak még megoldandó feladatok. Ha meg nem: az ő kedvükért elő lehet venni a régieket.