Nem egészen értem, hogy ezt hogyan képzelted el, de nem fogunk ezen összeveszni.
Ez az egyébként költői kérdés, amit felteszek, nagyon nagy marhaság, de úgy értem az írásodból, hogy erre gondolsz:
Ha legalizálnának az alkohol és a gyógyszerek mellett más drogokat is, akkor az emberek 17%-a, aki most alkoholfüggő, elkezdene mondjuk kokózni? Ezzel egészségesebben élnének? Komolyan így gondoltad?
Eléggé elképeszt engem ez a gondolat.
Egyrészt, aki most alkoholfüggő, azt elvonóra kell küldeni és segíteni kell a leszokásban. Másrészt, miért taszítanád őket egyik függőségből a másikba? Harmadrészt miből gondolod, hogy az alkoholról, aminek a keresztény kultúrkörben hagyománya van, "átállnának" más drogra a függők?
Szinte felfoghatatlan számomra a gondolatmeneted.
Ami már kevésbé lényeges, de azért megkérdezem, hogy a 17%-os szám melyik térségre vonatkozik? A világra? Európára? Magyarországra?
Ha Magyarországra, akkor én biztos vagyok benne, hogy nem az alkoholban kell keresni a hibát, inkább az ok a keresendő, ami a rászokáshoz vezetett, illetve az alkoholbetegség kialakulásához vezetett.
Ez már rögtön visszavezethető a rossz gyerekkorra, a rossz nevelésre, a megelőzés hiányára, a rossz gazdasági helyzetre/életszínvonalra.
Az alkohol csak egy szer, ami látszólag segít az embereknek, valójában persze csak még lejjebb taszít. (Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy csak egy bizonyos mennyiség fölött, én úgy tudom ugyanis, hogy kis mennyiségben egészségesnek mondható)
Senki nem azért válik alkoholistává, azaz alkoholbeteggé, mert iszik egy finom bort vagy egy Unicumot (ami pl. hungarikum ugye, ezért sem vagyok ellensége többek között - bár én nem fogyasztom), és megtetszik neki.